Tužilaštvo odustalo od optužbi za mito protiv saobraćajca iz Novog Sad

policija
Foto: MUP
Oglas

Nakon više od tri godine vođenja krivičnog postupka, tužilaštvo je odustalo od optužbi protiv saobraćajnog policajca Stevana Zagorčića (51) iz Novog Sada.

On je u početku bio okrivljen optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, za primanje mita, pa nakon svih izvedenih dokaza, a pre iznošenja završnih reči, izmenjenom optužnicom za zloupotrebu službenog položaja.

Nakon izvođenja dokaza po osnovu izmenjene optužnice, tužilaštvo je ponovo uzelo u razmatranje spis predmeta i nedavno obavestilo sud da odustaje i od izmenjene optužbe, a Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije donelo je rešenje kojim se obustavlja krivični postupak.

Okrivljeni se optužnim predlogom teretio da je 3. februara 2019. godine oko dva sata posle ponoći kod Varadinskog mosta prema Petrovaradinskoj tvrđavi kao službeno lice, nevršenjem svoje službene dužnosti, pribavio drugom licu korist. U opisu dela navedeno je da je on u toku kontrole saobraćaja zaustavio automobil BMV, kojim je upravljao Stanimir B. iz Rakovca, a u kojem se na mestu suvozača nalazila Slađana R. iz Beočina, dok su na zadnjem sedištu sedele još dve osobe.

Kada je prilikom prilaska zaustavlenom vozilu osetio miris alkohola i uočio da je suvozač Slađana R. u vidno alkoholisanom stanju, navodno, nije preduzeo posebne mere i ovlašćenja radi sprečavanja ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju u vidu utvrđivanja prisustva alkohola. Po saobraćajnom prekršaju nije preduzeo postupke na dokumentovanju i procesuiranju učinioca tog prekršaja shodno odredbama Pravilnika i Zakona o policiji tako što nije sačinio zapisnik.o izvršenoj kontroli.

Takođe, nije zabeležio okolnost da je Stanimir B. na prednjem sedištu prevozio lice koje je pod dejstvom alkohola, zbog čega nije sposobno da upravlja svojim postupcima. Prilikom konkretne kontrole bez evidentiranja u službenoj dokumentaciji, vozaču je dozvolio da se sa navedenim vozilom udalji sa lica mesta i nastavi dalje učešće u saobraćaju, navedeno je bilo u izmenjenom optužnom predlogu.

On se prethodno teretio optužnim aktom za uzimanje mita od 8.000 dinara koje je, navodno, zahtevao i dobio od vozača..

– Od samog početka dugog krivičnog postupka sam bio ubeđenja da će tužilaštvo odustati od optužbe našeg branjenika, s obzirom na to da je u svom radu u svemu postupao u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i u skladu sa važećim zakonskim propisima, to se napokon desilo ovih dana – rekao je juče za “Dnevnik” advokat Ljubomir Apro.- U protivnom, smatramo da bi svaka druga odluka tužilaštva, a tako i suda, u pogledu utvrđivanja njegove krivične odgovornosti dovela do pravne nesigurnosti, gde bi svaki policijski službenik koji pošteno i profesionalno obavlja svoj posao mogao biti izložen samovolji određenih pojedinaca koji bi iz nekih pobuda mogli lažno da prijave nešto što službenik nije učinio, a da kasnije za tako nešto bude osuđen.

(dnevnik.rs/M. Vujačić) 

 

android aplikacija
Previous articleOPREZNO! Suvi laktovi mogu biti posledica OZBILJNOG PROBLEMA
Next articleOvih 8 namirnica možete slobodno jesti i nakon isteka roka s ambalaže