Trudnice i porodilje da prijave inspekciji bahate poslodavce

Image by tasha from Pixabay

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pozvalo je trudnice i porodilje da Inspekciji rada prijave poslodavce koji su prekršili zakon i uskratili im neka od njihovih prava.

Pre nekoliko dana je, naime, pod sloganom „Imaš izbor. Prijavi“, zvanično počela sa radom besplatna linija za prijavu nepravilnosti u oblasti rada.

Pozivom telefonskog broja 0800 300 307 i biranjem opcije 2, trudnice i porodilje sada lakše i brže mogu direktno Inspekciji rada prijaviti poslodavce.

Država želi da zaštiti sve trudnice, porodilje i majke. Želi da im omogući ostvarenje svih prava koja im pripadaju. Inspekcija rada će se sa dužnom pažnjom posvetiti ovom problemu. Verujem da ćemo uvođenjem ove linije uspeti da stanemo na put onima koji su sebi dali za pravo da uskrate trudnicama i porodiljama ono što im zakonom pripada. Vlada Srbije nastaviće aktivno da radi na poboljšanju položaja majki u Srbiji. Želimo da on bude iz dana u dan sve bolji. To je prioritet i cilj naše populacione politike – istakao je ministar za rad Zoran Đorđević.

Na sajtu Ministarstva, u okviru kategorije „Registri“, redovno će biti ažuriran poseban spisak svih onih poslodavaca za koje se dokaže da su prekršili zakon; u ovom slučaju prema porodiljama i trudnicama, navodi se na sajtu ministatstva.