Tri vere na 6.000 stanovnika: Selo u Vojvodini gde se susreću pravoslavlje, katoličanstvo i evangelizam

Kovačica je malo mesto u Banatu, koje broji oko 6.000 stanovnika (danas je taj broj nešto veći od poslednjeg izveštaja), koja svojom demografskom strukturom čini jedan savršen kolaž različitih naroda, ali i verosipovesti.

Tako u ovoj južnobanatskoj opštini zajedno žive Srbi, Slovaci, Mađari i Rumuni, kao i mnogi drugi manjinski narodi.

Raznolikost naroda na ovom mestu, donela je i raznolikost verosipovesti, te ovom gradu možete videti pravoslavne, katoličke, i evangelističke crkve.

Tako je crkva u Uzdinu rumunska pravoslavna i građena je u periodu od 1801. do 1804. godine. Nakon pola veka ova crkva je izgorela u požaru 1854. godine, a na njenom mestu sagrađena je nova 1856. godine. Ikonostas te crkve koja i danas postoji u Uzdinu oslikao je Konstantin Danil, jedan od najznačajnijih srpskih slikara XIX veka.

Foto: Wikimedia

Crkva Uspenja Bogorodice u Crepaji, u opštini Kovačica, pripada Eparhiji banatskoj srpske pravoslavne crkve, podignuta je u prvoj polovini 19. veka i ima status spomenika kulture od velikog značaja. Crkva je posvećena Uspenju presvete Bogorodice i tipična je sakralna građevina nastala u Banatu u 19. veku tako da arhitektonski, ona je veoma bliska crkavama obližnjih sela Sakule, Samoš i Tomaševac.

Toranj je dozidan 1835. godine, a unutrašnje oslikavanje završeno je 1860. godine. Ikonostas crkve uradio je akademski slikar Jovan Popović.

Foto: TOV
Crkva u Crepaji

Zidanje crkve u Putnikovu započeto je na Preobraženje 19. avgusta 1938. godine, a završeno u decembru iste godine. Crkva je posvećena rođenju Presvete Bogorodice, koje se obeležava 21. septembra kao Mala Gospojina. Crkveni ikonostas sa 19 ikona uradio je ruski emigrant Vladimir Zelinski, slikar iz Velike Kikinde.

Debeljača, Crkva Putnikovo

Debeljača je naselje u Kovačici koje je specifično po tome što se u njemu nalaze i pravoslavna i katolička i reformatorska crkva.

Reformatska crkva

Torontálvásárhely – Wikipédia
Reformatska crkva – Wikipédia

Zidanje današnje reformatske crkve u Debeljači trajalo je od 1836. do 1838. godine. Sa svojom visinom od 76 m i 1000 mesta za sedenje, ova crkva predstavlja najvišu i najveću reformatsku crkvu na prostorima bivše Jugoslavije. Reformatska zajednica u Debeljači je decenijama bila najbrojnija na ovom području.

 

Pravoslavna crkva

Gradnja pravoslavne crkve u Debeljači počela je 1934. godine, a crkva je osvecena godinu dana kasnije, 1935. godine. Iste godine u crkvi je kršteno je i prvo muško dete, Živan Savanov, rođen 18. marta 1935. godine. Unutrašnjost zdanja je oslikana ikonama nepoznatog autora, a u crkvi se nalazi 41 ikona.

Debeljača obeležava hramovnu i seosku slavu
Pravoslavna crkva – Debeljača – Foto: RTV OK

Rimokatolička crkva

Rimokatolička crkva izgrađena 1982-1983 godine, a misa se obavlja na mađarskom jeziku.

Slovačka evangelistička crkva u Kovačici podignuta je i osvećena 1828. prema projektu arhitekata Sudaja i Kunza iz Temišvara.

Slovačka evangelistička crkva u Kovačici — Vikipedija, slobodna  enciklopedija
Slovačka evangelistička crkva u Kovačici – Wikipedia

Unutrašnjost je oslikana motivima karakterističnim za slovačke crkve, a oltarsku sliku “Molitva Hrista u Getsemanskom vrtu” naslikao je poznati slikar Konstantin Danil.

Slovačka evangelistička crkva u Padini nalazi se na uzvišenju u naselju.Unutrašnjost je čisto bele boje što predstavlja čistotu vere. Jedina slika na oltaru, ulje na platnu, rad akademskog slikara Adama Poničana. Na njoj je prikazan Hrist kako kuca na vrata ljudskih srca.

Pravoslavna crkva u Samošu osvećena je 1847. godine. Zidana kao i sve prečanske crkve sa jednim tornjem, podnožje svetog hrama se nalazi na 100 m nadmorske visine. Oltar je prostran sa udubljenim ikonostasom, đakonikom i gornjim mestom te preskomidijom.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole u Samošu — Vikipedija, slobodna  enciklopedija
Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole u Samošu — Vikipedija

Pravoslavna crkva u Idvoru podignuta je 1803. godine. Pored ikonostasa crkva poseduje vredne slike Stefana Dečanskog, Svetog Simeona i careva Uroša i Lazara. U crkvi je krpten veliki naučnik Mihajlo Idvorski Pupin.

SELO U SRCU VOJVODINE PROŽETO VEROM OKOVANO SNAŽNOM ISTORIJOM