Tretmani protiv komaraca sledeće nedelje u celom gradu

Pixabay
Oglas

Od 67 uzoraka komaraca sa teritorije Novog Sada sakupljenih u julu, na prisustvo virusa Zapadnog Nila pozitivna su tri uzorka – sa Limana, Novog Naselja i iz Veternika.

Kako je rekao menadžer za odnose sa javnošću novosadske “Ciklonizacije” Dario Aćimović, to ne znači da zaraženih komaraca nema u drugim delovima grada.

– Ono što je možda drugačije nego prethodnih godinaje da se virus u komarcima javlja već sredinom jula, dok je to uobičajeno i očekivano u avgustu i septembru – objasnio je on. – Najverovatniji razlog za to su vrućine koje nas prate još od maja, pa se i virus brže razvija u domaćinu – pticama i u vektoru.

On ističe da se u Novom Sadu komarci preventivno testiraju i na viruse Denga i Čikungunja groznice, ali do sada nijedan uzorak nije bio pozitivan na njih. Do sada je testirano 200 komaraca u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca i ovo je prvi put da je potvrđeno prisustvo virusa zapadnog Nila. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom, objašnjava Aćimović.

Kako dalje navodi, izvedeni su tretmani suzbijanja komaraca u delovima grada gde detektovani zaraženi komaraci, dok će naredne nedelje biti izvedeni larvicidni i tretmani protiv odraslih komaraca u celom gradu, kao i larvicidni tretmani iz vazduha i sa zemlje kanalske mreže gde su izvorišta urbanih populacija komaraca, a potom i adulticidna akcija.

Prenošenje vurusa sa komaraca na ljude obično se dešava u avgustu i septembru, a izrazito visoke temperature pogoduju bržem razvoju virusa, te je u zaštiti zdravlja građana ključno tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom, objašnjava Aćimović i dodaje da je važno da se sistematski radi na suzbijanju komaraca i da se ne dopusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus.

Aćimović dalje objašnjava da su za slučajeve groznice Zapadnog Nila u Srbiji krivi urbani, ili kako se zovu “kućni komarci” čije staništa su ta kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi.

Tretmane protiv kućnih komaraca “Ciklonizacija” izvodi od aprila, na površini celog grada, na kanalima i drugim vodenim površinama, a potrebni su i tretmani u zgradama sa stalno poplavljenim podrumima na Novom naselju i Limanu. Kako kaže, neizvodljivo je da ekipe “Ciklonizacije” uđu u svako dvorište i proveravaju da li ima ovih mikroizvorišta, te očekuju od građana da

budu odgovorni i da ne gaje komarce u svojim dvorištima – jednom nedeljno treba prazniti kofe s vodom, ukloniti stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava vod, staviti mreže na ventilacione otvore… Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom ili saksije koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana, naglasio je Aćimović.

(dnevnik.rs/D. A.)
android aplikacija
Previous article„Zabranom izvoza peleta čuvamo energetski bilans“
Next articleTajvan: Kina nastavila vežbe, poslali smo avione i brodove