Tretiraju Dečane kao manastir pravoslavnih Albanaca

Ako je manastir Visoki Dečani albanska pravoslavna svetinja, zašto ga čuvaju italijanski karabinjeri, zašto je ograđen bodljikavom žicom, pita istoričar Momčilo Pavlović.

Tvrdnje da je manastir Visoki Dečani hram pravoslavnih Albanaca, pokušaj prisvajanja pravoslavne crkve u Novom Brdu, poruke potpredsednika prištinske vlade Envera Hodžaja da su svi verski objekti na KiM kosovski i da pripadaju građanima Kosova…sve te poruke Pavlović vidi u kontekstu političke borbe oko statusa KiM i primoravanja Srbije da pristane na ono što su Albanci zacrtali kao konačni cilj – nezavisnost Kosova ili ništa.

Ovo je još jedan dokaz da vlastima u Prištini ne treba dati da upravljaju i rukovode srpskom baštinom, već da treba tražiti međunarodni nadzor, ali i prisustvo srpskih institucija poput Ministarstva kulture, Zavoda za zaštitu spomenika i drugih…“, napominje Pavlović za Tanjug.

 Ovo je pokušaj da srpsku srednjovekovnu svetinju, koja je na Uneskovoj listi zaštićene svetske kulturne baštine, proglase albanskom.

(Tanjug)