Trećina obolelih od virusa COVID19 pati od moždanih oboljenja

Pixabay

Poslednja analiza pokazuje da trećina inficiranih virusom Covid19 virusa nakon ozdravljenja prijavljuje neurološke probleme kao i probleme koji se tiču mentalnog zdravlja.

Otkrili su da je 34% o+oporavljenih od Covid-19 dobilo dijagnozu neurološkog ili psihološkog stanja u roku od šest meseci od njihove infekcije, prema studiji objavljenoj u utorak u časopisu Lancet Psichiatri.

Najčešća dijagnoza bila je anksioznost, pronađena kod 17% lečenih od Covid-19, praćena poremećajima raspoloženja kod 14% pacijenata.

I dok su neurološki efekti ozbiljniji kod hospitalizovanih pacijenata, i dalje su česti kod onih koji su lečeni samo ambulantno, napominju istraživači.

„Ta stopa se progresivno povećavala kako se povećavala težina bolesti Covid-19. Ako pogledamo pacijente koji su bili hospitalizovani, ta stopa se povećala na 39%“, rekao je akademski klinički saradnik iz psihijatrije na Univerzitetu u Okfordu i koautor nove studije.

Rezultati pomažu u osvetljavanju načina na koji bi zdravstveni sistem trebalo da nastavi da pomaže oporavljenima od Covid-19, rekli su istraživači.

„Naši rezultati ukazuju da su bolesti mozga i psihijatrijski poremećaji češći nakon Covid-19 nego nakon gripa ili drugih respiratornih infekcija, čak i kada se pacijenti podudaraju sa drugim faktorima rizika. Sada moramo da vidimo šta se dešava posle šest meseci“, dodao je Takuet.

Izvor: CNN