Treći talas i – skok cena maski?

Pixabay

Hoće li treći talas epidemije koronavirusa dovesti do novog talasa skoka cena maski u apotekama i prodavnicama?

Sada, kada smo u obavezi da nosimo masku u zatvorenom prostoru, hiruršku možemo naći i za 12 dinara, kažu u Apoteci „Beograd“. Čak i 10 puta skuplja bila je u vreme vanrednog stanja.

Najvišu cenu od 120 dinara, ograničila je Vlada 22. marta, piše portal RTS. Međutim, mnogima je to bilo preskupo. Jesu li maske mogle da budu jeftinije u vanrednom stanju, koliko ih je država plaćala, od koga kupovala, a koliko smo dobili besplatno?

Između straha od nepoznatog i zbunjujućih poruka stručnjaka štiti li maska od virusa, građani su se tokom vanrednog stanja našli u redovima ispred apoteka. Tada ih nije bilo lako naći, a mnogima su bile ozbiljan udar na novčanik.

Oko 14.000 dinara mesečno trebalo je da izdvoji četvoročlana porodica za hirurške maske. Komad 120 dinara najviše, za one koje je distribuirao RFZO, tako je odredila Vlada, a ograničena cena imala je ograničeni rok – od 22. marta do 6. maja.

„Sto dvadeset dinara, to je jedan evro. Međutim, ne mogu da kažem da je to povoljno, to je i dalje skupo, ali ponuda i tražnja stvaraju cenu, treba da imamo uvek toliko rezervi da se tako nešto ne ponavlja“, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Čeka li nas repriza skoka cena maski, takve najave, za sada, nemaju, ali imaju hiruršku i za 12 dinara, kažu u Apoteci „Beograd“. U vanrednom stanju prodavali su ih, tvrde, za 86 dinara i 40 para, za razliku od mnogih apoteka koje su se protegle do maksimalnih 120 dinara prema uredbi.

„Od svih veledrogerija smo dobijali po ceni od 72 dinara. Sve apoteke su dobijale po istoj nabavnoj ceni. Naša direktorka je sa menadžmentom odlučila da mi te maske prodajemo bez zarade, znači bez marže, samo uz dodatak PDV-a, i u apotekama ‘Beograd’ cena maski bila je 86,4 dinara. Znači sve preko toga je nečija zarada“, navodi Nataša Damnjanović Nikolić, upravnica Apoteke „Prvi maj“.

Do apoteka maske su stizale preko veledrogerija. A veledrogerije su ih u vanrednom stanju nabavljale po vanrednom pravilu. Kažu – isključivo od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Potvrđujemo da smo 6. maja jednom mediju rekli da smo maske od RFZO kupovali za 60 dinara po komadu. Maske koje smo tada distribuirali apotekama nisu bile iz domaće proizvodnje“, navode iz „Feniks farme“.

„Svi smo dobijali iste, uglavnom su to bile kineske maske“, ističe Damnjanović Nikolićeva.

(RTS)