Treba li kosu raščešljavati dok je mokra ili suva?

kosa
Image by Ryan McGuire from Pixabay
Oglas

Kada je u pitanju kosa, nema lepšeg osećaja nego kada češljem možemo glatko proći po njoj, a ona postaje sve mekanija i zaglađenija. Ipak, u realnosti je često drugačije pa nailazimo na sitne „čvorove“ i oštećenja koja najčešće nastaju uslijed korištenja topline ili kemikalija na kosi. Ipak, i jednostavna radnja kao što je češljanje može uništiti kosu ako nismo oprezni.

Postoji toliko različitih mišljenja oko najboljeg načina češljanja kose – kakvu četku koristiti, koliko često, treba li u češljanje uključiti i neke proizvode za negu kose… U zavisnosti od teksture, neki tvrde da se određeni tipovi kose uopšte ne moraju češljati. Ono što se nekad činio kao sasvim jednostavan korak u rutini nege kose, danas ima mnogo neodgovorenih pitanja.

Jedno je pitanje pogotovo podelilo mišljenja: da li je loše češljati kosu dok je ona mokra? Kao i drugi aspekti u nezi kose, i kod ovog sve zavisi od tipa kose, odnosno teksturi. Kosa je jako individualna, što znači da ono što funkcioniše kod jedne osobe, neće nužno i kod druge.

Češljanje je zamišljeno kao proces kojim se poboljšava stanje kose raspetljavanjem. Dermatolog za portal Byrdie kaže kako se pravilnim češljanjem umanjuje i mogućnost pucanja kose i stvaranja čvorova. Za mnoge je češljanje mokre kose deo rutine tuširanja, ali ono može oštetiti kosu, pogotovo ako se ne češlja pravilno.

Za osobe s ravnom kosom, češljanje mokre kose potencijalno može uzrokovati više štete nego češljanje suve kose.

– Treba imati na umu da je kosa najosetljivija dok je mokra. Češljanje u takvom stanju može preopteretiti i oštetiti kosu. Kosa je najčvršća kad je suva – tvrdi triholog (doktor specijalista za kosu), dok stilistkinja dodaje da je svako grubo češljanje loše za kosu, a posebno kad je ona mokra.

Za osobe s kovrdžavom i talasastom kosom važi obrnuto. Svako ko je jednom pokušao da očešlja suvu kovrdžavu kosu, video je koliko je to teško i praktično nemoguće. Dermatolog kaže da češljanje mokre kovrdžave kose smanjuje mogućnost njenog lomljenja i oštećenja folikule dlake.

Takođe, stručnjaci objašnjavaju da briga o kosi započinje još prilikom tuširanja.

– Ne verujem u to da je raščešljavanje kose uvek nužno. Umesto toga, treba se fokusirati da je ne zapetljamo prilikom pranja i nanošenja regeneratora – pojašnjava triholog, dok stilistkinja dodaje da je kosu dobro raščešljati prstima jer je to nežniji način od korišćenja češlja.

Stručnjaci su složni u tome da je za osobe s ravnom kosom bolje da sačekaju da se kosa osuši i da zatim počnu da je raščešljavaju, dok je za kovrdžave najbolje raščešljati kosu pre nanošenja šampona, piše Byrdie.

Naučnici otkrili koja namirnica stvara salo na stomaku koje je veoma opasno po zdravlje

android aplikacija
Previous articleDa li ste se nekad zapitali zašto u frižideru ima svetla, a u zamrzivaču ne? Odgovor će vas iznenaditi
Next articleStručnjaci savetuju kako da zagrejete motor automobila u zimskim uslovima