Tramp zabrinut zbog ruskog oružja

Putin
Tanjug/AP (Alexander Zemlianićenko)
Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao jedanas da „apstraktni grafički prikazi“ najnovijeg naoružanja Rusije koji su emitovani tokom obraćanja predsednika Vladimira Putina, „ni na koji način nisu povezani sa konkretnim zemljama“.

Ti „grafički prikazi“ su korišćeni u kompjuterski simuliranim video klipovima emitovanim na ekranu. U toku Putinovog obraćanja naciji emitovani su pomenuti klipovi.

Navodi se da je Putinov portparol to rekao odgovarajući na pitanje postoje li čvrsti razlozi iza tvrdnji onih koji kažu da je američka savezna država Florida označena kao meta ruskih raketa.

„Nisam video mapu Floride. Ne vidim osnove za tvrdnju da su određene države SAD tamo korišćene. Nikakve mape nisu korišćene“, izjavio je Peskov.
Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su danas zabrinutost u vezi sa izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina.

Portparol Merkelove, Štefen Zajbert, rekao je „Kancelarka i predsednik zabrinuti su u vezi sa poslednjim izjavama predsednika Rusije Putina u vezi sa razvojem naoružanja i njegovog negativnog uticaja po napore ka međunarodnoj kontroli oružja“.

Marija Zaharova, portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije izjavila je da Rusija, kada jača svoju odbrambenu snagu i svoje vojne kapacitete, čini sve da izbegne vojni sukob sa SAD.

„Jučerašnje obraćanje predsednika Putina pred Federalnom skupštinom to i potvrđuje. Sve je urađeno da do toga ne dođe“, izjavila je Zaharova.

Takođe je podsetila i da svi dosadašnji napori i pokušaji Rusije da pozovu SAD na konstruktivan dijalog, nažalost, nisu doneli rezultat.

Vladimir Putin je izjavio u govoru o stanju nacije da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja.

Pomenuo je i podvodne dronove velike brzine koji imaju interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu „Avangard“ koja leti 20 puta brže od zvuka i „udara poput meteora“. Zatim još jednu raketu ruskog naziva „Sarmat“ koju na Zapadu zovu „Satana“. I sistem hipersoničnih raketa „Kinžal“, kao i lasersko oružje.

Putinov govor održan pred ruskom elitom u konferencijskoj sali u centru Moskve bio jedan od njegovih „najborbenijih“ govora poslednjih godina.

„Navodi se da je Putin kazao da Zapad „nije uspeo da spreči napredovanje Rusije“.

„Sada moraju da sagledaju novu realnost i shvate da nisam blefirao govoreći sve ovo danas“, izjavio je Putin.

Ruski lider je naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana.

„Niko nas nije slušao. Sada nas čujte“, poručio je ruski predsednik.