Tramp prerano proglasio pobedu protiv ISIS-a

SHARE
Donald Tramp Foto: EPA

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da već naredne nedelje SAD i njihovi saveznici kontrolisati 100% teritorija u Iraku i Siriji, koje su bile pod kontrolom Islamske države.

Foto: Profimedia/ Ras Srbija

Vojska SAD, naši koalicioni partneri i Sirijske demokratske snage oslobodili su doslovno čitavu teritoriju koju je prethodno zauzela IS u Siriji i Iraku – kazao je Tramp na sastanku u Vašingtonu kojem su prisustvovali zvaničnici Koalicije u borbi protiv IS, preneo je Rojters.

To će biti i formalno saopšteno, verovatno naredne sedmice, to da ćemo mi imati 100 odsto kalifata i ja želim da sačekam to zvanično saopštenje – rekao je Tramp u obraćanju na skupu u Stejt departmentu.

VELIKA LAŽ

Američki zvaničnici navode da je Islamska država izgubila 99, 5 odsto teritorije koje je kontrolisala, kao i da sada drži samo oko pet kvadratnih kilometara u Siriji, u selima u dolini srednjeg toka Eufrata, gde je koncentrisan najveći deo njenih preostalih boraca.
Istina je, međutim, da su Amerikanci i njihovi saveznici – računajući i Kurde – u Siriji oslobodili od ID mnogo manju teritoriju nego sirijska armija i njeni saveznici.