Tramp pomilovao Roda Blagojevića

U.S. President Donald Trump (R) walks with the President of the European Council Donald Tusk in Brussels, Belgium, May 25, 2017. REUTERS/Eric Vidal
Oglas

Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je juče bivšeg guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića koji je bio osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije, navodeći da je ta kazna „smešna“.

Blagojević od 2012. godine služi kaznu pošto je bio osuđen za političku korupciju, prevaru i iznudu i to samo nekoliko meseci nakon što se pojavio u Trampovom rijaliti programu „Slavni šegrt“.

Blagojeviću (63), bivšem demokratskom guverneru Ilinoisa na teret se stavlja da je pokušao da proda mesto u Senatu, koje je ostalo upražnjeno odlaskom Baraka Obame.

Poslednju mogućnost za žalbu Blagojević je iskoristio 2018. godine i izgledalo je da će ostati iza rešetaka do 2024. godina, kada mu ističe kazna.

Njegova supruga Peti je 2018. godine putem medija pozvala Trampa da interveniše, hvaleći predsednika i povezujući istragu protiv svog supruga sa istragom specijalnog tužioca Roberta Malera o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

U avgustu prošle godine Tramp je na Tviteru napisao da Bela kuća razmatra Blagojevićev slučaj.

Rod Blagojević je osuđen na 14 godina zatvora, a odslužio je sedam godina. Mnogi traže da razmotrim mogućnost da mu smanjim tako tešku kaznu„, naveo je Tramp.

Presuda Blagojeviću privukla je veliku pažnju, iako su u Ilinoisu četiri od poslednjih 10 guvernera završila u zatvoru zbog korupcije. Blagojević je, naime, osuđen na najdužu kaznu.

 

Autor: Tanjug/Dnevnik

Previous articleTinejdžerka iz Beograda četiri noći igrala igrice i završila u bolnici
Next articleMađarski premijer: Srbija među zemljama sa kojima Mađarska želi savez