Tona uljane repice uskoro će koštati 700 EUR?

uljana repica
Image by Boke9a from Pixabay
Oglas

Cena uljane repice kontinuirano raste na svetskim tržištima. Kako piše agrarheute, podstaknuta je izuzetno oskudnom globalnom ponudom, vrlo visokim cenama biljnih ulja i biodizela.

Tako je ona sredinom septembra po prvi put u Evropi porasla na 600 EUR po toni, dok je početkom meseca zabeležena i ona od 650 EUR. Sve više analitičara veruje da je moguće postizanje vrednosti od čak 700 EUR.

U kanadskim izvoznim lukama prošli nedelje ova uljarica utovarena je za 775 USD po toni, što je oko 670 EUR. Ukrajinski izvoznici za nju tražili 725 USD/t, dok je u Australiji njena cena oko 665 USD/t. U svim navedenim zemljama poskupela je za 30 do 40 USD/t u odnosu na samo nedelju dana ranije.

Na evropskim berzama takođe se jako dobro kotira. Na pariškom terminskom tržištu dostiže 649 EUR/t što je najveća ikad postignuta vrednost na toj berzi. U dve nedelje ona se povećala za više od 50 EUR.

U Kanadi je ona ove nedelje nastavila da raste. U ponedeljak je kotizacija na tržištu u Vinipegu iznosila 907 kanadskih dolara po toni, što je oko 617 EUR. Ali, u svega par dana za tonu moralo je da se izdvoji 913 CAD.

Na nemačkom veleprodajnom tržištu i uvoznoj luci Hamburg ovogodišnja repica košta 651 EUR/t, u Manhajmu oko 653 EUR, a Mitelandu 650. U francuskom Ronu košta 648 EUR/t.

Očekuje se više zasejanih površina

Cene nastavljaju brzo da rastu zbog nestašice. Tome doprinosi i dalji rast one za sirovu naftu koje su se popele na najveći nivo u tri godine. Stoga mnogi analitičari očekuju da će se u narednoj sezoni povećati površine pod ovom uljaricom.

Evropska analitička kompanija Strategie Grains u svom izveštaju o tržištu pretpostavlja da će poljoprivrednici u Evropskoj uniji proširiti površinu pod uljanom repicom za oko 7% u sledećoj žetvi. Kako navode, razlog su vrlo visoke cene i vrlo mala ponuda u Evropi i na svetskom tržištu.

Prva predviđanja za 2022. su da će površina pod ovom kulturom u EU porasti s 5,23 na 5,60 miliona hektara.

Što se tiče prerade, ona je u Evropi i Kanadi dosta oskudna. Kanadske uljare izvestile su da se prerada smanjila za 170.000 na 662.000 tona u avgustu u poređenju sa prošlogodišnjih 830.000.

Srpska poljoprivreda se posle četiri decenije vraća na tržište Iraka

(ekapija.com)

Previous articleIzronile zidine starog srpskog manastira kod Knina
Next articleZašto je dobro gledati HOROR filmove?