Novi akcident: istočeno otrovno ulje u Bačkoj

otrovno ulje
Izvor: Google

U Apatinu se dogodio najnoviji akcident gde je nekoliko hiljada litara toksičnog ulja istočeno u sred njive. Ovo još uvek nije predmet istrage jer policija čeka nalog Osnovnog tužilaštva.

Zašto ekološki problemi postaju tema tek kada je priroda zagađena, a život ljudi ugrožen?

Divlja stočna groblja u Bačkom Brestovcu i Staparu, postoje već godinama. Leševi životinja se samo zatrpavaju u blizini. Možemo samo da zamislimo koliko je zagađeno zemljište i koliko ima štetnih materija u poljoprivrednim proizvodima koji se uzgajaju  na ovim njivama. Ne postoje takvi podaci jer niko ne vrši proveru.

U fabrici akumulatora Sombor postoji oko 200 tona toksičnog otpada koji niko ne uklanja. To je potvrdio i Predrag Ljubović, nekadašnji stečajni upravnik i saopštio, „Kada sam prvog juna 2016. godine preuzeo dužnost stečajnog upravnika video sam da u procesu proizvodnje nastaje otpad od metala, reč je o šljaci i jalovini koja se skladišti u krugu fabrike“.

Dragan Sekulić, pokrajinski inspektor zaštite životne sredine rekao je u telefonskom razgovoru da ne zna za postojanje toksičnog otpada u fabrici akumulatora koja se nalazi u Somboru. Naveo je da će u narednih deset dana izvršiti proveru. Veliko je pitanje zašto se rešavanje ovako ozbiljnih problema izbegava.

Šta kažu ekolozi.

Ekološka udruženja konstantno apeluju nadležnima, ali kako kažu vidnih rezultata još uvek nema.

Dušan Mirković, iz Ekološkog pokreta Odžak izjavio je, „Ekološki pokret Odžaka i druga ekološka udruženja su u više navrata upozoravala, podnosila prijave, ali sve se završavalo na tome. Koliko mi znamo, posle naših prijava niko nije kažnjen. Potrebna je bolja koordinacija između inspekcija, policije, tužilaštva i to će rešiti problem“.

Ekolozi smatraju da bi državni organi morali da budu efikasniji u sprovođenju zakona i kažnjavanju prekršilaca iako zakonski okviri postoje. Zagađenje u Apatinu je poslednji poziv za nadležne da nešto preduzmu.

Još uvek se čekaju rezultati ove istrage da bi se saznalo da li će zakon početi da se primenjuje. Ako ne dođe do toga bićemo svedoci još jednog skrivanja počinilaca krivičnog dela koje je ugrozilo životnu sredinu.