Teroristima 746 godina robije

Foto: AP

Apelacioni sud u Skoplju je potvrdio presudu Osnovnog suda članovima Kumanovske grupe za terorizam i terorističko organizovanje u slučaju kumanovskog Divog Naselja 2015. godine.

Pipadnici ove grupe, ukupno njih 37, od kojih su većina kosovski Albanci, osuđeni su 2. novembra 2017. godine na ukupno 746 godina zatvora.

Sedam članova grupe osuđeno je na doživotni zatvor, trinaestoro na 40 godina zatvora, a šest na 20 godina zatvora. Ostali optuženi osudeni su na 18 i manje godina.

Pripadnici ove grupe, njih 37, od kojih su većina kosovski Albanci, osuđeni su 2. novembra 2017. na ukupno 746 godina zatvora.

Sedam članova grupe osuđeno je na doživotni zatvor, 13 na 40 godina zatvora, a šest na 20 godina zatvora. Ostali optuženi su osuđeni na 18 i manje godina.

U sukobima u Kumanovu 9. i 10. maja 2015. godine poginulo je osam pripadnika bezbednosnih snaga, a oko 40 je bilo povređeno. Kako navodi prištinska Koha, poginulo je i 10 pripadnika te grupe.

Članovi ove grupe su tokom dugog suđenja odbacili optužbe o terorizmu, ističući da su u Kumanovo otišli da upozore makedonske vlasti na to, kako su rekli, „što Albanaci nisu ostvarili prava“ predviđena Ohridskim sporazumom.

Doskorašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj zatražio je da se pripadnici Kumanovske grupe izruče Kosovu na izdržavanje zatvorske kazne, navodi Koha i dodaje da odbrana ima pravo da Vrhovnom sudu podnese žalbu na odluku Apelacionog suda.