Teroristički napad na luksuzni hotel u Pakistanu

Perl Kontinental Foto: AFP

Trojica naoružanih napadača usmrtili su najmanje jednog čuvara u napadu na luksuzni hotel u pakistanskoj provinciji Beludžistan.

U razmeni vatre sa policijom, koja je trajala nekoliko sati – napadači su ubijeni, saopštili su zvaničnici.

Napad i pucnjava koja je usledila dogodili su u hotelu Zaver Perl Kontinental sa pet zvezdica u strateški važnom lučkom gradu Gvadar.

Portparol hotela je saopštio da u tom periodu zbog Ramazana nije bilo ni gostiju, ni mnogo zaposlenih.

Odgovornost za napad preuzela je separatistička Oslobodilačka vojska Beludžistana (OVB).

Oni su saopštili da je hotel izabran kao središte multimilijarderskog kineskog projekta i da je usmeren ka Kinezima i drugim investitorima.

Militantne grupe u Beludžistanu protove se kineskim ulaganjima, jer smatraju da domaće stanovništvo od toga nema mnogo koristi.

Šta dosad znamo o napadu?

Naoružani napadači zasuli su mecima hotel, u koji uglavnom dolaze strani zvaničnici i investitori, oko 16:50 po lokalnom vremenu i tada je ubijen najmanje jedan čuvar koji je pokušao da ih zaustavi na ulazu.

Policijske snage ušle su hotel za napadačima i razmena vatre trajala je sve dok nisu opkolili teroriste na stepeništu kod poslednjeg sprata.

Pošto je u toku muslimanski sveti mesec Ramazan, u hotelu nije bilo gostiju, već samo nekoliko članova osoblja, rekao je portparol hotela za BBC.

Prethodno su mediji izvestili da su gosti bezbedno evakuisani.

Hotel je smešten na uzvišenju odakle se pruža pogled na luku Gvadar i Arabijsko more, u koju Kinezi mnogo ulažu u okviru kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (KPEK).

Koridor, između ostalog, podrazumeva mrežu puteva, železnica i gasovoda koji spajaju ove dve zemlje.

Ambasada Kine u Pakistanu je na Tviteru osudila napad, koji je usledio nekoliko nedelja nakon što su naoružani napadači u ovom regionu ubili 14 osoba i 11 vojnika.

 

Autor: BBC News na srpskom