Telenor prodao svoje mobilne operacije u Srbiji

SHARE
telenor1
Telenor

Telenor je prodao PPF grupi svoje mobilne operacije u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj za 2,8 milijardi evra.

adsteam seo i izrada web sajta

Prodajom svojih mobilnih operacija za transakciju vrednu 2,8 milijardi evra, uključena je i prodaja provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation. Iako se spekulisalo o prodaji Telenora već duže vreme, ipak je njegov odlazak iz centralne i istočne Evrope ostao kao iznenađenje.

Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope donele su profit kompaniji u iznosu od 11,8 milijardi norveških kruna, što je 9 odsto ukupnih prihoda Telenor grupe.  Prošle godine ove kompanije su Telenor grupi donele 4,1 milijarde norveških kruna, odnosno oko 8 odsto bruto prihoda.

Telenor lokalne kompanije imale su ukupno 9 miliona korisnika i preko 3.500 zaposlenih lica.

Sigve Brekke
CEO Telenora Sigve Brekke

CEO Telenora Sigve Brekke objavio je odluku Telenor Group:

– Strategija Telenor grupe je bazirana na rastu, efikasnosti i siplifikaciji. Sa prodajom mobilnih operacija u centralno-istočnoj Evropi, preduzeli smo važan korak ka pojednostavljivanju i fokusiranju Telenor portfolija na regiona sa najsnažnijim potencijalom.  Nakon ove transakcije Telenor će biti fokusiran na fiksnu i mobilnu telefoniju u Skandinaviji i drugim jakim pozicijama u Aziji. Telenor je siguran da će PPF Group biti dobar vlasnik za kompanije u regionu centralne i istočne Evrope.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi sa ulaganjima od preko 35 milijardi evra. Kompanija ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije.

„Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje ispunjavajući svoj dugoročni cilj da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije“, izjavio je Ladislav Bartoníček, predstavnik PPF grupe odgovoran za telekomunikacije.

Odlazak Telenora sa Balkana

Telenor Srbija deo je Telenor grupe, jednog od najvećih svetskih mobilnih operatora koji ima 178 miliona korisnika na 12 tržišta. Telenor je najveći pojedinačni investitor u Srbiji sa ulaganjem od dve milijarde evra tokom deset godina poslovanja, sa više od tri miliona korisnika. Ova kompanija ima 120 prodavnica u 84 grada, oko 1.000 zaposlenih i pokriva celokupno stanovništvo Srbije mobilnim internetom.

adsteam seo i izrada web sajta