Tanjug saznaje: Kada će se studenti vratiti u domove?

Pixabay
Oglas
Studenti će imati priliku da se već od polovine maja vrate u studentske domove, izjavio je danas za Tanjug ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i dodao da su objekti dezinfikovani i spremni za prijem.

Sređeni su domovi u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, domovi u Nišu biće spremni posle prvomajskih praznika, a onda ostaju domovi u Kosovskoj Mitrovici, naveo je Šarčević. Međutim, priliku za povratak u domove od polovine maja imaće pre svega studenti koji su se prijavili za polaganje ispita u aprilskom roku, a koji će, kaže Šarčević, biti održan krajem maja.

ČITAJTE I: Evropska Unija uvodi turistički korona-pasoš

„Nama je namera da sredinom maja počnu određene procedure – da se u domovima sprovedu pravila ponašanja i da student počnu da završavaju svoje obaveze“, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, onlajn nastava za studente se završava sredinom maja, oko 18. i 19. maja, a ostalo je i da se završe blok časovi vežbi za određene fakultete, na primer na Medicinskom fakultetu, koji nisu mogli da se urade onlajn.

„Mislim da je period u drugoj polovini maja potpuno dobar i izvestan, on postaje simulacija za aprilski rok. Onda nam junski rok ostaje čist i imamo potpune uslove da godinu završimo po planu“, istakao je Šarčević.

Upitan da li će se ispiti održavati u neposrednom kontaktu, Šarčević je rekao da u našem zakonu ne postoji mogućnost polaganja ispita na daljinu, te će studenti ispite polagati na fakultetima, ali uz sve mere zaštite.

Ministar navodi i da su u našem obrazovnom sistemu smo dva odsto fakultetskih programa akreditovani za polaganje ispita na daljinu, ali će, dodaje Šarčević, Strategija razvoja obrazovanja do 2030. godine predvideti da se i taj model polaganja staviti na raspolaganje.

DETALJNIJE čitati ovde.

 

Autor: Tanjug

Previous articlePONOVO CENA GORIVA U PADU – Litar dizela košta 70 dinara, ali u BiH
Next articleSREM: Krali opeku za vreme policijskog časa, POLICIJA ih zatekla na delu