SZO UPOZORAVA: Druga godina pandemije će biti još teža

Foto: Reuters
Druga godina pandemije kovida 19 mogla bi da bude još teža nego prva, s obzirom na to kako se virus brzo širi, posebno na severnoj hemisferi, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je objavila da je, nakon dve nedelje u kojima je zabeleženo manje slučajeva, u poslednjih sedam dana prijavljeno oko pet miliona novih slučajeva zaraze korona virusom, što je rezultat opuštanja tokom sezone praznika.

„Svakako smo na severnoj hemisferi, posebno u Evropi i Severnoj Americi, videli „savršenu oluju“, hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim, mnogim zemljama“, rekao je Majk Rajan iz SZO, a epidemiolog Maria Van Kerkova dodala je da se očekuje da „u brojnim zemljama situacija nakon praznika postane još gora“.

Usled sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio svetom, vlade evropskih zemalja uvele su ovih dana strože mere u borbi protiv pandemije, podseća 24sata.hr.

 

Autor: Nova.rs