SZO otkriva kako se virus proširio sa životinja na ljude

Foto: Pixabay
Agencija Ujedinjenih nacija za javno zdravlje pristala je da pruži usluge za slanje šireg tima, pre svega u sumnjivu zonu epidemije.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da će „međunarodni tim“ biti poslat u Vuhan, gde je, kako se veruje, pandemija prvi put izbila krajem prošle godine. Gebrejesus je kazao da su „opis rada“ sačinili SZO i Kina, ali to nije konkretizovao.

Doktor Majkl Rajan, direktor odeljenja za vanredne situacije SZO, ukazao je na „razlike u epidemiološkim slikama“ i kazao je da će studije i podaci koji se prikupljaju njima biti procenjeni.

– Istinski cilj je u tome da obiđemo ljudske klastere koji su se prvi pojavili i da se vratimo sistematskom radu koji bi ustanovio kada je probijena barijera prenosa sa životinjske na ljudsku vrstu – kazao je Rajan.

– Kada shvatite gdje je barijera probijena, onda se na sistematičan način okrećete studijama o tome kako ju je životinjska vrsta probila – dodao je Rajan.

Osim toga, Gebrejesus je pozvao vlade država i građane da se fokusiraju na poznate korake suzbijanja pandemije poput testiranja, utvrđivanja kontakata, održavanja fizičke distance i nošenja maski.

– Svi se nadamo da ćemo imati određen broj efikasnih vakcina, međutim, ne postoji srebrni metak u ovom trenutku, a možda ga nikada neće ni biti – zaključio je.

 

Izvor: Srbija Danas/Ctvnews.ca