Svinjski grip stigao u KIKINDU-Dve osobe obolele

SHARE
Pixabay

Dvoje pacijenata u Kikindi, muškarac i žena, leče se od gripa tipa AH1N1 i tipa B. Muškarac je oboleo od oba tipa virusa i nalazi se na lečenju u Opštoj bolnici u Kikindi, jer je, inače, hronočni bolesnik sa kardiovaskularnim tegobama.

adsteam seo i izrada web sajta

Žena je zaražena virusom AH1N1 i nakon hospitalizacije u bolnici, puštena je na kućno lečenje, potvrđeno je “Novostima” u Zavodu za javno zdravlje u Kikindi. Kako dalje saznajemo, opšte stanje oba pacijenta sada je dobro. Međutim, širenja virusa tek se očekuje, pišu Novosti.

Veoma je važno da se ove godine vakcinisao veliki broj zdravstvenih radnika. Inače, još nije kasno za primanje vakcine, jer se tek za tri nedelje od pojave gripa očekuje veći broj oboljevanja – objašnjava dr Tatjana Karać.

Ona savetuje građanima da vode računa i da ne idu na posao ako obole, a ako pak moraju da idu na radon mesto, da obavezno koriste maske.

Neophodno je i odmarati se, jer umoran organizam ne može da se odbrani od virusa pošto dolazi do pada imuniteta. Bitna je i redovna ishrana. Maramicu treba bacati posle prve upotrebe, a ako ona nije pri ruci treba kihati u nadlakticu. Naravno, treba izbegavati masovne skupove – savetuje dr Karać.

Prošle godine u Kikindi je od gripa preminuo mladić od 24 godine iz Sente, dok je žena od 65 godina iz Kikinde priminula na klinici u Novom Sadu. Njihova smrt ima veze sa gripom tipa AH1N1, jer su oboje bili oboleli, ali su imali i druga teška hronična oboljenja.

MASKU DA NOSE OBOLELI

– Masku treba da nose oboleli, a ne zdravi ljudi. Oboleli šire zarazu. Grip se prenosi putem kapljica koje se šire do dva metra. Udaljenost posle dva metra smatra se bezbednom – objašnjava epidemiolog Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje u Kikindi.

 

Autor: Novosti

adsteam seo i izrada web sajta