Svi se nadaju još jednoj isplati od 100 evra – Da li građane očekuje još jedna tura finansijske pomoći?

Ilustracija/Pixabay

autor: b92.net

U okviru njega kao mogućnost razmatra se i dodatna podrška građanima, a ko ja je u 2020. bila u vidu isplate 100 evra svim punoletnim građanima.

Kako je izgledala ta isplata?

Prijave za jednokratnu pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti počele su u maju i trajale do prve polovine juna. Pravo na ovaj vid pomoći imali su svi punoletni državljani Republike Srbije, koji su na dan stupanja na snagu Uredbe (24. april 2020. godine) imali prebivalište na teritoriji Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Penzioneri i primaoci socijalne pomoći bili su automatski prijavljeni za novčanu pomoć i ona je za njih počela 15. maja.

Ostali punoletni građani su se za jednokratnu pomoć prijavljivali na jedan od ponuđenih načina: elektronskim putem – preko portala Uprave za trezor ili putem telefona. Isplata za sve druge punoletne građane, koji su se prethodno prijavili preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt – centra, počela je 25. maja.

Od podataka, građanima se tražio broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun.

Podsetimo, kako je ministar Mali poručio krajem prošle godine, ukupan paket pomoći države tokom 2020. iznosio je preko 700 milijardi dinara, to jest, preko šest milijardi evra.

„To je ogroman teret koji je država preuzela na sebe kako bi pomogla građanima i privredi“, rekao je Mali.

novim vidovima finansijske podrške privredi i građanima Mali je govorio nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će do Sretenja biti donet dodatni paket pomoći.

„Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su prethodno od 1. januara dobili povećanje penzija od 5,9 odsto. Nastavićemo da sprovodimo i garantne šeme. U toku prošle godine na ovaj način ukupno je 1,5 milijarda evra ušla u privatni sektor, što je umnogome doprinelo da naši privredni subjekti budu likvidni. S obzirom na to da se pokazalo da je ovo odlična mera, mi ćemo sa njome nastaviti, i to u saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, ali i tako što smo produžili našu postojeću garantnu šemu“, kazao je ministar.

Juče su ove najave još jednom potvrđene, a kako je Tanjugu rečeno iz Ministarstva finansija, podrška za nezaposlene tek treba da bude definisana, dok, kada je reč o pomoći za zaposlene, više od milion ljudi bi moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, to jest od 32.000 do 48.000 dinara.

 

(Tanjug/b92.net)