SVI LUDE ZA OVIM ZAČINOM: Šafran topi kilograme i smanjuje stres

Foto: Šafra, Estetic.rs

Šafran je najtraženiji i najskuplji začin na svetu koji je poznat i kao „crveno zlato“. Njegova primena je brojna…osim što se koristi u kuhinji ima i veliku medicinsku upotrebu. Psihijatri ga smatraju najefikasnijim prirodnim antidepresivom, a smanjuje i PMS tegobe te pomaže kod gubitka kilograma.

Za pola kilograma začina potrebno je 80 000 cvetova šafrana.

Šafran raste u specifičnim uslovima i cveta samo jednu nedelju u godini. Najbolje napreduje na Suncu i na suvom, ali bogatom tlu. Bere se samo u određeno vreme, a za pola kilograma ovog začina potrebno je skoro 80.000 cvetova biljke. Na visoku cenu ovog začina utiče i to što se sve radi ručno – od žetve do sušenja.

Smanjuje simptome PMSa i pomaže kod mršavljenja

Najpopularniji je šafran iz Indije, Irana i Španije, a ljudi širom sveta spremni su odvojiti novac za ovaj skupoceni začin zbog njegovih lekovitih svojstava. Stari Grci, Kinezi i Indijci koristili su ovaj začin za sve – od pripreme parfema do lekova.  Istraživanja su pokazala da šafran može da poboljša raspoloženje, smanji simptome PMS-a i pomogne da smršate.

Najefikasniji prirodni antidepresiv

Američki psihijatri tvrde da je šafran najefikasniji prirodni antidepresiv, jer ne pokazuje neželjene efekte. Osim toga, brojne studije pokazale su da šafran smanjuje anksioznost i depresiju. Šafran ima intenzivan miris i pomalo je gorkog ukusa. U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili smrvljen. Najčešće se koristi u pripremi slatkiša, te jelima s pirinčom, prenosi Estetic.rs