SVE VIŠE MLADIH ZAVISNIKA: Uskoro program podrške zavisnicima u KPZ Sremska Mitrovica

droga
Image by Лечение Наркомании from Pixabay
Oglas

Raste broj zavisnika među mladima od 19 do 30 godina

Trećina zatvorenika u zatvorima u Srbiji su pravosnažno osuđeni zbog krivičnih dela u vezi sa drogom ili dilovanjem droge. Najčešće je reč o imovinskim krivičnim delima.

O krađama koja u najvećem broju počine maloletnici, rekla je dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja. gostujući u „Uranku K1 televizije.

„Zvanična statistika pokazuje da broj počinjenih krivičnih dela od strane osoba starosti do 18 godina stagnira. Zabrinjava to što imamo porast upotrebe nedozvoljenih supstanci u grupi od 19 do 30 godina. Problem je u tome što fiziološku zrelost često ne prati i emocionalna, te se poseže za psihoaktivnim supstancama“

Stevanovićeva je istakla da je zbog toga važno da se ovom problemu pristupi multidisciplinarno.

Ovo nije samo pravni, već prevashodno sociološki i psihološki problem društva. Država pooštrila kaznenu politiku i da se danas zbog jednog džointa možže završiti u zatvoru.
„Pitanje je, međutim, da li bi zbog droge trebalo da se ide u zatvor ili u bolnicu. U zatvorima mora postojati program podrške zavisnicima.

Ohrabruje što će jedan takav program uskoro početi da se primenjuje u KPZ Sremska Mitrovica“, najavila je dr Stevanović .

Veliki problem je i to što zakonom nije uređeno pitanje posedovanja narkotika za ličnu upotrebu, ne postoji jedinstven stav te sudovi sami procenjuju šta je to mala, a šta velika količina narkotika.

Očekivati da droga nestane sa ulica je nerealno, jer ova kriminalna aktivnost donosi velike količine novca.

“ Kada je reč o saradnji zemalja na Zapadnom Balkanu, u slučaju dilovanja droge ona je najbolja moguća. Zbog toga se problem dilovanja droge ne može rešavati u okviru jedne zemlje, već samo saradnjom među državama, pre svega saradnjom na nivou policija“, rekla je direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Mlade osobe koje zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance najčešće se za pomoć obraćaju vršnjacima.

Ključno da policija i obrazovni sistem posvete naročitu pažnju edukaciji dece već od četvrtog razreda osnovne škole.

Zapaljena dva skupocena automobila, plamen ih progutao za minut

android aplikacija
Previous articleInfluenserka s verenikom krenula na put, on se vratio, ona nije! Policija pronašla telo
Next articleOVO JE APLIKACIJA KOJA JE NAKON PADA FEJSBUKA DOBILA 70 MILIONA NOVIH KORISNIKA