Svaki građanin Srbije banci duguje oko hiljadu evra

SHARE
novac
Ilustracija, novac
vojvodinainfo

Pored činjenice da kreditna zaduženost građana Srbije raste naši građani su sa prosečnim dugom od 1.163 evra po stanovniku najmanje zaduženi u poređenju sa susednim zemljama i zemljama bivše Jugoslavije.

To su rezultati ankete koju je po bankama tradicionalno sprovela Narodna banka Srbije u prvom tromesečju ove godine, piše list Politika.

Kreditna zaduženost po stanovniku u 2018. u evrima iznosi najviše u Sloveniji skoro pet hiljada evra – 4.998, a slede Hrvatska sa približno četiri hiljade evra, Crna Gora sa dve, Rumunija 1.434, Bugarska 1.370, Severna Makedonija 1.207 i Srbija 1.163 evra.

Dug za gotvoinske premašuje stambene kredite

Anketa je pokazala i da dug građana Srbije za gotovinske zajmove premašuje one za stambene, jer za keš kredite trenutno duguju 425 milijardi dinara, a za krov nad glavom 411 milijardi dinara.

U prvom tromesečju najtraženiji su bili krediti za kupovinu nepokretnosti, pa za nabavku trajnih potrošnih dobara, a na trećem mestu su krediti za refinansiranje postojećih obaveza.

Anketa je takođe pokazala da preduzetnici i građani trenutno duguju 2. 372 milijarde dinara.

Najzaduženija je privreda sa 1.332 milijarde dinara, građani duguju 989 milijardi, a najmanje preduzetnici – 50 milijardi dinara, pokazuju podaci Udruženja banaka, prenosi list Politika

vojvodinainfo