Svaki građanin Srbije banci duguje oko hiljadu evra

Oglas

Pored činjenice da kreditna zaduženost građana Srbije raste naši građani su sa prosečnim dugom od 1.163 evra po stanovniku najmanje zaduženi u poređenju sa susednim zemljama i zemljama bivše Jugoslavije.

To su rezultati ankete koju je po bankama tradicionalno sprovela Narodna banka Srbije u prvom tromesečju ove godine, piše list Politika.

Kreditna zaduženost po stanovniku u 2018. u evrima iznosi najviše u Sloveniji skoro pet hiljada evra – 4.998, a slede Hrvatska sa približno četiri hiljade evra, Crna Gora sa dve, Rumunija 1.434, Bugarska 1.370, Severna Makedonija 1.207 i Srbija 1.163 evra.

Dug za gotvoinske premašuje stambene kredite

Anketa je pokazala i da dug građana Srbije za gotovinske zajmove premašuje one za stambene, jer za keš kredite trenutno duguju 425 milijardi dinara, a za krov nad glavom 411 milijardi dinara.

U prvom tromesečju najtraženiji su bili krediti za kupovinu nepokretnosti, pa za nabavku trajnih potrošnih dobara, a na trećem mestu su krediti za refinansiranje postojećih obaveza.

Anketa je takođe pokazala da preduzetnici i građani trenutno duguju 2. 372 milijarde dinara.

Najzaduženija je privreda sa 1.332 milijarde dinara, građani duguju 989 milijardi, a najmanje preduzetnici – 50 milijardi dinara, pokazuju podaci Udruženja banaka, prenosi list Politika

android aplikacija
Previous articleKako da za SAMO DVA MINUTA ohladite piće?
Next articleRHMZ-OPREZ: U Banatu se očekuju pljuskovi sa grmljvinom, moguć grad!