SUTRA SU ZADUŠNICE: Ovo ljudi nose na LITURGIJU u crkvu

Photo by Ante Samarzija on Unsplash

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava velike zimske zadušnice.

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom sveta sutrašnji dan posvećuju sećanju na najbliže preminule srodnike i drag pokojnike, obilazeći njihove grobove.

Na sutrašnji dan, i svim pravoslavnim crkvama služi se zaupokojena liturgija na kojoj se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana.

Ova zaupokojena liturgija obično je ranije nego nedeljom, najčšće od 7.30 časova. Ukoliko neko od vernika želi da da imena za proskomidiju, potrebno je da na liturgiju dođe u ranim jutarnjim satima, pre početka liturgije i imena predajte pomoćniku sveštenika koji će ih uneti u oltar.

U crkvu na liturgiju potrebno je poneti:

  • malo kuvanog žita
  • malo crnog vina
  • malu sveću za žito
  • svećica za svakog upokojenog ili jedna veća za sve
  • spisak imena vaših upokojenih rođaka i prijatelja
  • skroman novčani prilog prema svojim mogućnostima

Žito simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simvol smrtnog tela i besmrtne duše.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.
Sveća je simbol svetlosti Hristove. Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Posle liturgije u crkvi se služi parastos na kome se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana, koja smo pripremili, i na kraju se vinom preliva žito. Uz imena se najčešće prilaže skroman novčani prilog, kao naša žrtva za pokoj duša naših pokojnika za koje se molimo.

Posle parastosa se ide do grobova pokojnika. Tamo se pale sveće i uređuju se grobovi.

(Magazin.Novosti)