Sutra „doček“ – Prve rode stigle u Taraš

SHARE
Prve rode
adsteam seo i izrada web sajta

U Tarašu, malom selu kod Zrenjanina, pripremaju se za aktivnosti kojima će sutra biti obeležen Doček roda. Stigle su prve rode u Taraš. Kao i prethodnih godina, prvi je u svoje gnezdo sleteo Prvoje, mužjak bele rode.

Prvoje se šestu godinu za redom vratio u Taraš. Olivera Mijatov, učiteljica u taraškoj osnovnoj školi i članica Udruženja „Taraške rode“ kaže da je Prvoje ove godine stigao malo kasnije u odnosu na prethodnu što ih je zabrinulo.

„Bogami smo bili svi zabrinuti upravo zbog tog krivolova koji je u Libanu zastupljen. Prosto smo se brinuli da li će doći, a možemo da kažemo da se brinemo i za ostale rode. Kada vidimo koliki je broj ubijenih roda, postoji neka zebnja, ali mi se nadamo da će se i ostale rode pojaviti“, rekla je Olivera.

Prvoje viđen kod bare Rogozare

„Rogozara je deo sela koji se povremeno vlaži pošto postoji određeni kanal, i to je za rode idealno mesto, što bi se reklo restoran gde mogu da nađu hranu koja je za njih sasvim dovoljna“, dodala je Olivera.

Dolasku roda najviše se uvek obraduju deca. I ove godine 14. marta, kroz različite aktivnosti biće obeležen „Doček roda“.

Sinoć je u svoje gnezdo doleteo i mužjak kojeg su ovde nazvali Ivica, a jednu rodu videli i smo i između Taraša i Elemira. U međuvremenu, prve rode stigle su i u Belo Blato.

adsteam seo i izrada web sajta