Subotički biskup protiv istopolnih brakova

Pixabay
Subotički biskup, monsinjor Slavko Večerin, pružio je podršku stavu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve i protivljenju predlogu Zakona o istopolnim zajednicama u Republici Srbiji, prema kojem bi se istopolnim parovima u budućnosti omogućilo sklapanje građanskog braka.

– Donošenje Zakona u predloženom obliku bilo vrlo štetno za budućnost celokupne društvene zajednice u Srbiji. Takvim Zakonom bi se, kako se to navodi i u saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda, diskriminisala bračna zajednica i sama porodica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost – kaže se u saopštenju Subotičke biskupije.

– Zato izražavamo nadu da predlog Zakona u ovom obliku neće biti prihvaćen, nego da će se u skupštinskoj raspravi pronaći drugi adekvatni načini da se osobama koje žive u takvim zajednicama osiguraju nužna prava i mimo izjednačavanja s tradicionalnim i hrišćanskim bračnim i porodičnim zajednicama. Istovremeno ističemo da nijedna osoba ne sme biti izložena bilo kakvoj vrsti diskriminacije zbog svojih uverenja ili stanja, pa tako ni zbog homoseksualne orijentacije.

 

(Novosti)