Subotičanka glumi Dijanu Budisavljević u filmu „Dara iz Jasenovca“

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / PRIVATNA ARHIVA / Wikipedia / Blic.rs

Izvor: Blic

Lik Diane Budisavljević u filmu “Dara iz Jasenovca” tumači Sanja Moravčić, glumica Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica.

Diana Budisavljević bila je humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 dece iz logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Prvakinja drame iz Subotice, život u Beogradu zamenila onim u rodnom gradu

Sanja Moravčić, glumica koja je oživela lik Diane Budisavljević u filmu “Dara iz Jasenovca”, rođena je u Subotici 5. avgusta 1974. godine. Glumu je zavšila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1998. godine, u klasi profesora Radeta Markovića. Igrala je u predstavama među kojima su režije Ljubiše Ristića, Nade Kokotović, Harisa Pašovića, Radeta Šerbedžije, Dušana Petrovića, Kokana Mladenovića, piše Blic.rs na svom portalu.

Jedno vreme živela je u Beogradu, ali je nakon rođenja ćerke Petre odlučila da se vrati u rodnu Suboticu.

– Posle Akademije živela sam u Beogradu i nastavila da radim u KPGT-u. Na poziv Dušana Petrovića da igram Anju u “Višnjiku”, došla sam ponovo u Suboticu. I tako provela još deset godina na relaciji Beograd – Subotica, da bih se od Petrinog rođenja definitivno odlučila za svoj rodni grad jer mamina pomoć je – mamina pomoć! Subotica je sada za mene grad gde su u prvom planu Petra i njene aktivnosti i moje pozorište. Imam sjajne kolege, mislim da pravimo dobre predstave, imamo vernu publiku koja nas prati. To su sve značajne stvari. U mom slučaju lakše je živeti u manjem gradu. Sigurno da veliki grad pruža više mogućnosti, i za posao i za dete. Ali ja sam naučila da budem srećna sa onim što imam, a sve što treba da se desi i poslovno i svakako, desiće se, gde god da se nalazite – rekla je Sanja u jednom intervjuu.

Ko je Dijana BUDISAVLJEVIĆ, žena koja je spasila 15.336 dece iz ustaških logora smrti

Blic