SUBOTICA: Držao strogo zaštićene ptice u dvorištu

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i policija izvršili su 6. jula 2020. uvid u dvorištu A. L. iz Subotice.

Kako je saopšteno, tom prilikom pronašli su ukupno osam jedinki strogo zaštićenih vrsta koje je ova osoba držala u zarobljeništvu: šest češljugara i dva čiška.

Osim što su bile smeštene u vrlo malim kavezima, navodno više meseci, ove ptice su bile bez ornitološkog prstena koji bi bio zakonski dokaz da su izležene i othranjene u zaroboljeništvu. Po iskazu A. L., predmetne jedinke bile su mu “pokolonjene” na subotičkoj Golupčjoj pijaci proletos, i od tada ih je držao kod sebe, prenosi portal nsuzivo.

Budući da je po Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno hvatati i u zatočeništvu držati strogo zaštićene vrste divljih životinja, gde spadaju i ove ptice, protiv A. L. biće podnete odgovarajuće prijave pravosuđu. Ptice su od ove osobe oduzete i smeštene na rehabilitaciju u prostranu volijeru Prihvatilišta za divlje životinje u Zoo vrtu na Paliću. Nakon veterinarske procene da su sposobne za samostalan život, biće puštene u prirodu.

Pucnjava u BAČKOJ: U sred bela dana dvojica pucala u MMA fajtera

 

Izvor: nsuzivo.rs