Stručnjaci kažu: NIKAKO NE RADITE OVO S PILETINOM!

Pixabay

Mnogi piletinu pre pečenja detaljno peru vodom verujući da tako uklanjaju bakterije s mesa. Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odeći.

Stručnjaci kažu da je jedini pravi način za potpuno uništavanje bakterija taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama. Većina ljudi koji peru piletinu misle kako na taj način uklanjaju bakterije s nje. Premda jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne pomaže protiv toga.

Naprotiv, takva praksa čak pogoršava problem, jer voda može raširiti bakterije oko sudopera, po kuhinjskim elementima, pa čak i vašoj odeći. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način za eliminaciju bakterija kuvanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova pravila se odnose i na druge vrste mesa i ribe.

Ostajete li i nakon ovoga lojalni pranju piletine, pobrinite se barem da posle toga pravilno dezinfikujete sve površine s kojima je prskanje moglo doći u kontakt, kako bi se sprečila masovna kontaminacija.