Štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu počinje večeras

SHARE
Narodno Pozoriste
Narodno Pozoriste

Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, izjavio je juče da će smenjivanje sa te funkcije bez reči prihvatiti, ali da ostavku nema razloga da podnosi.

Članovi dramskog sindikata Singlus Narodnog pozorišta u Beogradu juče su u ranim satima doneli jednoglasnu odluku o stupanju u štrajk upozorenja, budući da Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, nije podneo ostavku do utorka uveče u 22 sata.

Štrajk upozorenja Singlus počinje večeras u 19.45 i trajaće 60 minuta u foajeu scene „Raša Plaović” i drugim prostorijama u okviru zgrade nacionalnog teatra. Članovi Štrajkačkog odbora su Darko Tomović, Bojan Krivokapić i Vanja Ejdus.

Neopozivu ostavku Dejana Savića članovi ovog dramskog sindikata traže, kako navode u svom pismu, zbog neprimerenih istupa u sredstvima javnog informisanja kojima su izrečene brojne neistine i uvrede upućene članovima Drame Narodnog pozorišta, zbog čega je položaj upravnika postao apsolutno neodrživ.

Odluku o stupanju u štrajk upozorenja potpisali su u ime sindikata Singlus članovi predsedništva Ivana Nenadović, Pavle Jerinić, Bojana Stefanović, Hadži Nenad Maričić i Jasmina Urošević.

Kao razloge za smenu Savića, iz sindikata navode nesavesno poslovanje kojima je na najgrublji način narušen ugled Narodnog pozorišta u Beogradu, nepreduzimanja bilo kakvih radnji radi sprečavanja nehumanih, nebezbednih i nezdravih uslova za rad.

Ponašanje koje se konstantno čini prema članovima sindikata i ostalim zaposlenima koje za cilj ima povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, što je suprotno Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu. Nedostavljanje odgovora na legitimna pitanja sindikata postavljena dopisom od 30. 10. 2018. godine, odnosno neodgovornog i nezakonitog poslovanja i kršenja načela zabrane zloupotrebe prava…

Iz sindikata Singlus ujedno traže: „Poštovanje i poboljšavanje osnovnih ekonomskih prava svih zaposlenih u Narodnom pozorištu u Beogradu, predviđenih Posebnim kolektivnim ugovorom za ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i Zakonom o radu, a naročito ispunjenje višegodišnjih zahteva zaposlenih za poboljšanje uslova rada”, kao i poštovanje prava sindikalnih predstavnika tako što će se upravnik i članovi Upravnog odbora Narodnog pozorišta javno izviniti za svoje postupke učinjene na sastanku od 1. novembra 2018. godine…

Na kraju saopštenja Singlus poručuje da imajući u vidu da je glumcima i drugim zaposlenima okupljenim oko sindikata jedini cilj nesmetan, pravilan i kvalitetan rad nacionalnog teatra u Beogradu, kao ustanove kulture od najvećeg značaja, bez bilo kakve politizacije slučaja, zahteva da upravnik Dejan Savić prepozna ozbiljnost situacije, prestane s neistinitim i zlonamernim istupima u javnosti, podnese ostavku i na taj način omogući nesmetan rad pozorišta u jubilarnoj 150. sezoni.

Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, izjavio je juče da će smenjivanje sa te funkcije bez reči prihvatiti, ali da ostavku nema razloga da daje.

– Nikakvog razloga da dajem ostavku nemam, jer ništa pogrešno, ni nezakonito, mimo propisa i ovlašćenja nisam uradio – rekao je Savić, uz napomenu da je njega na tu funkciju postavila Vlada Srbije i da je njeno „pravo da rešava goruće probleme”.

Više o ovome pročitajte OVDE