Stiže jestiva vakcina protiv koronavirusa, sa ukusom ruskog mlečnog proizvoda

Photo by Spencer Davis on Unsplash

Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv koronavirusa na svetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mlečni proizvod „rjaženka“, saopštio je direktor IEM-a Aleksandar Dmitrijev.

Ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.
Prema rečima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu pre oko godinu dana, prenosi Sputnjik.
Kada je ruska vlada odobrila razvoj Centra za personalizovanu medicinu, koji je uključivao IEM i Nacionalni medicinski istraživački centar Almazov, projekat razvoja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svetu postao je jedno od područja istraživanja.
– Prema proceni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od 2 mil EUR i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje – rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.
Autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov kaže da posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu primene.
– I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju „lovci“ na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitela. Istovremeno, primenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA) – objasnio je naučnik.
Prema njegovim rečima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mlečni proizvod, pa tako već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.
Prema oceni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mlečnih proizvoda.
– Nova vakcina najviše podseća na rjaženku. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi je sa uživanjem jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još nisu primećeni neželjeni efekti – kaže Suvorov.