Stevanović: Sve više mlađih pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom

Doktor Goran Stevanović, Foto: RTS printskrin

Sve je veći broj mlađih pacijenata obolelih od kovid 19 koji imaju ozbiljni kliničku sliku i upalu pluća, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

On je naveo da je u novom talasu tok bolesti nepredvidiv, da ima pacijenata koji od samog starta imaju tešku kliničku sliku, dok drugi na početku imaju blaže simptome koja traje nekoliko dana, a onda se stanje naglo pogoršava.

„Tok ove bolesti je kod nekih pacijenata nepredvidiv i neophodno je stalno praćenje. Pacijenti koji na početku imaju blažu kliničku sliku mogu da se leče i u kućnim uslovima, ali je neophodna stalna kontrola“, rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Kako kaže da je, kod pacijenata obolelih od kovid 19, klinička slika takva da obično zahteva dugotrajnu terapiju – dve, tri nedelje lečenja.

„To je razlog zašto su nam neophodni dopunski bolnički kapaciteti. Naša strategija je da pratimo situaciju iz dana u dan, da se trudimo da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje ne ostane bez mesta u bolnici“, naveo je on.

Apelovao je na građane da kontakte svedu na minimum, a da se proslave i putovanja odlože dok se situacija „malo ne smiri“.

„Svaki kontakt je rizik za prenos virusa“, upozorio je Stevanović.

Doktor Nestorović izneo NOVE TVRDNJE

(RTV)