STARINSKI RECEPT: Sok od višanja bez kuvanja

Oglas
Sok od višanja je često zimnica koja ne dočeka zimu. Ne zato što se u međuvremenu pokvari, nego zato što je toliko ukusan da se popije veoma brzo, ostane za zimu samo ako ste pripremili veće količine. Ovaj sok je jedan od omiljenih na našim prostorima, nebitno da li se pravi kao sirup ili kao sok koji se ne razređuje.

Višnja je voće koje obiluje vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, kao i karotinom. Prilikom kuvanja mnogi od ovih vitamina će se izgubiti, te ako želite najzdraviji sok, najbolje je da ih pravite od svežih višanja. A jun je mesec višanja, te je sada pravo vreme da napravite zalihe ovog odličnog voćnog soka.

Evo najboljeg starinskog recepta kako da napravite sok od višanja bez kuvanja. Jeste da će vam za to trebati više od jednog dana, pošto višnjama treba vremena da odstoje, ali sav trud će se Sok od višanja recept bez kuvanja.

Ovaj sok je prilično jednostavan iako za njega treba malo više vremena da se napravi. Sok od smrznutih višanja se lakše pravi zato što one lakše puštaju sok, ali se smatra da je ipak mnogo ukusniji kada se pravi od svežih višanja.

Za ovaj recept će vam biti potrebno svega četiri sastojaka:

– 3 kilograma višanja,

– 1,5 litra vode,

– 3 kesice limuntusa,

– šećer.

isplatiti.

Za šećer nije navedena količina zato što se stavi onoliko kilograma koliko dobijete soka od višanja.

Priprema: Dobro oprati višnje i očistiti ih od peteljki. Perite ih u kofi pod jakim mlazom vode. Promenite vodu nekoliko puta, kako bi se isprali sitni delovi lišća, ili neki neželjeni insekt.

Treba da vam ostane samo plod višnje.
Sledeći korak je da višnje pospete limuntusom i dodajte jedan i po litar vode.

Rukama gnječite višnje i košpice će se odvojiti od njihovog mesa. Košpice možete ostaviti da odstoje u vodi zajedeno sa višnjama narednih 24 časa. No, to nije preporučljivo jer sok onda može imati pomalo opor ukus.

Zato preporučujemo da procedite još soka kroz krupniju cediljku, da bi kroz rupice mogli proći komadići voća, ali ne i košpice. Ostavite voće u vodi naredna 24 sata da pušta svoje sokove.

Sutradan procedite sok kroz gazu. U njoj će ostati komadići voća, a vi ćete dobiti sok od višanja. Zatim izmerite koliko kilograma soka imate i dodajte toliko kilograma šećera. Ostavite sok u kofi sa šećerom još 24 časa uz povremeno mešanje kako bi ste pomogli da se šećer rastopi.

U pasterizovane staklene flaše ubaciti sok, dobro zatvoriti i držati na tamnom i suvom mestu.

 

Izvor: Objektiv

Previous articleZLOČIN KOJI JE ZAPREPASTIO VOJVODINU: MRTVU ŽENU OSTAVIO U KREVETU, UHAPŠEN TIBOR (55)
Next article“Temeljne smernice za razvoj Novog Sada se postavljaju”