Stara rolna spalila EPS-ovu mašinu od 20 mil EUR?

mashine
Photo by Troy Mortier on Unsplash
Oglas

Najverovatniji razlog preksinoćnjeg požara na odlagaču jalovinskog sistema na kopu „Tamnava Zapad“ u Rudarskom basenu „Kolubara“ je dotrajala rolna na toj mašini, saznaje Danas od sagovornika iz Elektroprivrede Srbije koji su želeli da ostanu anonimni.

Kako je Danas preneo na svom portalu, na Odlagaču 4 na kopu „Tamnava Zapad“ u ponedeljak uveče buknuo je požar koji je u međuvremenu ugašen a na sreću niko tom prilikom nije povređen.

Proizvodnja uglja na kopu „Tamnava Zapad“ je stabilna i na nju nije uticao požar koji je prekjuče ujutro ugašen na odlagaču jalovinskog sistema, izjavio je Srđan Alimpijević, direktor površinskih kopova u RB „Kolubara“.

Prema njegovim rečima u toku je procena štete a transport uglja ka obrenovačkim termoelektranama odvija se normalno i kop „Tamnava Zapad“ koji daje najviše uglja neće osetiti zastoj zbog odlagača.

Međutim, on je istakao da bager mora na popravku i da će u narednim sedmicama, u rad biti uključen zamenski odlagač.

Inače, ovo je peta havarija u sistemu Elektroprivrede Srbije u proteklih mesec dana, navodi list.

Sagovornik Danasa objašnjava da odlagač služi za odlaganje zemlje i proslojka između slojeva uglja.

– To je inače najmlađa mašina na kopu. Nije uobičajeno da se takve stvari dešavaju na novim mašinama. Došlo je do istrošenosti rolne na bageru. Rolna je inaće deo odlagača koji služi kako bi se traka po njemu kretala, dakle za nošenje tereta. Čim dođe do „zamora materiala“ na rolni ona treba da se promeni. To nije učinjeno i desila se havarija. Nije retka pojava da do kvara dođe ali je neuobičajeno da se dese ovakve posledice – ističe sagovornik i dodaje da zamenski bager neće moći da u potpunosti zameni Odlagač 4 u vršenju funkcije jer ima manji kapacitet od njega.

Drugi sagovornik Danasa iz EPS-a, koji je takođe želeo da ostane anoniman, kaže da je preduzeće doživelo niz havarija u kratkom periodu „isključivo zbog nestručnosti i stranačkog zapošljavanja“:

Veliki broj kvarova koji je zadesio Elektroprivredu Srbije svakako da ide u prilog onima koji tvrde da se u tom preduzeću zapošljavaju nestručni kadrovi, da se oprema ne održava na adekvatan način kao i da su remonti traljavo urađeni.

U prilog ovoj tezi ide i to što je Odlagač 4 na kopu „Tamnava Zapadno polje“ star svega četiri godine dok je za njega plaćeno oko 20 mil EUR, prenosi list.

Koliko je situacija loša kada je reč o neažurnosti pokazuje, navode sagovornici Danasa, pokazuje i podatak da se već duže vreme ne održavaju pristupni putevi na površinskim kopovima u Rudarskom basenu „Kolubara“ zbog čega je požar gašen dronom.

(ekapija.com)

android aplikacija
Previous articleOpština Šid i 18 naseljenih mesta dobilo novu LED rasvetu
Next articleHrana koja loše utiče na štitnu žlezdu