Šta vam telo poručuje kada vam se jede baš određena vrsta hrane

Pixabay
Oglas

Pre nego što pojedete kesicu čipsa, pročitajte šta se krije iza tolike žudnje, kako da je ublažite i izbegnete višak kilograma.

Žudite za: slanom hranom

Verovatno imate: Osećaj kao da gubite kontrolu i nemate energije

Studije pokazuju da se želja za slanom hranom povećava kada raspoloženje opadne, pa je grickanje čipsa ili slanih pereca samo vaš pokušaj da ga poboljšate.

Tehnika za izbegavanje: Vitamin C (koji se nalazi u citrusnom voću i zelenom povrću) i kalijum (iz smokava i suvog grožđa) u velikoj meri vam mogu pomoći da se izborite sa ovom posledicom života na „brzoj traci“.

Žudite za: ljutom hranom

Verovatno imate: Manjak cinka u organizmu

To stvara osećaj umora i letargije, pa u tim trenucima imate veću potrebu za začinjenim zalogajima.

Tehnika za izbegavanje: Pobrinite se da jedete na svaka 3 sata, uključujući dosta proteina, kao što su koštunjavo voće, semenke i pirinčane galete sa puterom od kikirikija.

Žudite za: kofeinom

Verovatno ste: Umorni, dosadno vam je ili ste jednostavno navikli organizam na određenu dozu kofeina

Ako pijete kafu kada ste pod stresom, postanite svesni činjenice da tako samo pogoršavate stanje.

Tehnika za izbegavanje: Vama nije potrebna kafa, već voda da biste podigli energiju. Osećaj umora je najčešće znak dehidratacije. Čaša vode će vam biti od mnogo veće koristi, i to na duže staze.

Žudite za: slatkišima

Verovatno ste: Pod stresom

Prema naučnim istraživanjima, potreba za šećerom je način na koji se naš organizam trudi da se izbori sa intenzivnim pritiskom.

Tehnika za izbegavanje: Idite u šetnju. Studije pokazuju da 15 minuta lagane šetnje može smanjiti želju za slatkišima. Vežbanje balansira neurotransmitere u mozgu i povećava nivo serotonina (hormona odgovornog za osećanje opuštenosti, optimizma i sreće), a samim tim ublažava stres zbog koga toliko žudite za parčetom čokoladne torte.

Žudite za: testeninom

Verovatno se: Osećate neraspoloženo ili imate PMS

Ukoliko ste umorni ili neraspoloženi, nivo serotonina opada, pa usled manjka ovog hormona sreće vaš organizam preko ugljenih hidrata pokušava da ga nadoknadi.

Tehnika za izbegavanje: Jedite integralnu testeninu i hranu niskog glikemijskog indeksa, poput slatkog krompira i bundeve. Ova hrana obezbeđuje manji porast nivoa šećera u krvi i polako se vari, obezbeđujući organizmu više energije koja duže traje.

 

 

(b92.net)

Previous articleProročanstva starca Mirićija koja su mogla da promene srpsku istoriju
Next articleSunčano i toplo, do 31 stepen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here