Šta u slučaju da popijete lek kojem je istekao rok?

lek
Tablete, Ilustracija, Foto: espreso.rs
Naravno da morate proveriti rok trajanja pre nego što popijete neki lek. No, ako vam se slučajno desi da popijete neki lek i nakon toga shvatili da mu je istekao rok, ne morate da brinete.

Istraživanja pokazuju da lekovi kojima je rok trajanja istekao pre nekoliko godina, kao i oni koji nisu čuvani u striktno kontrolisanim klimatskim uslovima, zadržavaju originalne efekte, pokazala je mala studija.

Naučnici ističu da su to posebne vesti za lekare u udaljenim delovima sveta, koji ponekad imaju izbor između toga da ne daju lek ili da daju lek kojem je istekao rok trajanja.

Naučnici su tokom ove studije testirali pet vrsta lekova, kojima je rok trajanja prošao između jedne i četiri godine, i uporedili ih sa sveže napravljenim lekovima. Utvrdili su da su svi lekovi, odnosno njihovi aktivni sastojci bili stabilni i nakon isteka roka trajanja, i da su, teorijski, i dalje efikasni.

Stručnjaci, ipak, dodaju da su rezultati ove studije ograničeni, tim pre što stabilnost aktivnih sastojaka leka zavisi i od temperature kojima su lekovi izloženi.

Na primer, jedna studija je pokazala da, ukoliko se čuvaju na toploti, delovanje aktivnih sastojaka tih lekova se brže smanjuje.

Dakle, svakako se preporučuje da proveravate rok trajanja lekova i da ih u skladu sa tim koristite, ali nema razloga za neku naročitu brigu ukoliko se desi da popijete lek kojem je istekao rok trajanja.