Šta se dešava sa telom nakon što samo sedam dana ne jedemo šećer?

kolac
Image by congerdesign from Pixabay
Oglas

Slatkiši i hrana bogata šećerom omiljeni su mnogima od nas. Međutim, da li ste znali da ako izbacite šećer iz ishrane u telu se događaju značajne promene?

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko ovih namirnica. Međutim, industrijski obrađeni i rafinisani šećeri mogu biti velika opasnost. Njihovim izbacivanjem iz izhrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodiće vam se brojne pozitivne promene, piše portal Zadovoljna.hr.

Šta se događa nakon prve nedelje?

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedelju dana, u vašem telu dogodiće se jedna od dve stvari.

– Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je naposletku zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se rešiti ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osetiti žudnju za šećerom, teskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te posledice se obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali zavisno od nivoa zavisnosti od šećera, mogu potrajati dodatnu nedelju ili dve.

– Ako je vaš unos šećera umereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Šta se događa nakon mesec dana, a šta nakon godinu?

Nakon mesec dana bez šećera vaša želja za dezertima će nestati, a umesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite celu godinu bez šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo verovatno ćete izgubiti i kilograme.

Napominjemo da u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vreme priuštiti nešto slatko. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite „slatki izuzetak“, to ne bi trebalo da vas omete na vašem putu.

Kada se vaš organizam očisti od veštačkih šećera prestaćete stalno osećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovari.

Previous articleUdruženje: e-fiskalizacija dodatni teret za one koji već rade legalno
Next articleLOME I ŠUTIRAJU STOLICE, BACAJU KLUPE: Da li je ovo budućnost Srbije? Bahato ponašanje učenika izazvalo BES! (VIDEO)