ŠTA LI SVE UDIŠEMO?! Podaci o kvalitetu vazduha ALARMANTNI

Foto: Vojvodina Info

Prema podacima o zagađenju vazduha izmerenim jutros oko 10 časova, Beograd se našao na desetom mestu najzagađenijih gradova sveta.

Kao najzagađeniji na svetu proglašeni su – Delhi i Kalikuta, zatim slede Daka (Bangladeš), Katmandu (Nepal), dva grada u Pakistanu, Dubaji (UEA), Santjago (Čile) i Sarajevo (BiH), kao drugo zvučno ime.

Zagađenje vazduha Beograda obeleženo je vrednošću od 133 jedinice, dok je neslavno prva Daka u ljubičastoj zoni, tj. sa najjačim stepenom zagađenja i vrednošću od 211.

Iako je u svetu mali Beograd zauzeo visoku poziciju ušavši u prvih deset na listi koja govori o ugroženosti zdravlja stanovnika i mogućim zdravstvenim komplikacijama, situacija je juče bila još alarmantija. Prema dostupnim podacima, Beograd se 20. oktobra našao na samom vrhu liste gradova sa zagađenim vazduhom – u crvenoj zoni sa zagađenošću od 169 jedinica.

Foto: Vojvodina Info

Prema podacima o kvalitetu vazduha iz septembra, najzagađeniji vazduh je u Beogradu, dok je u Novom Sadu prve klase, u Nišu je takođe zagađen, zatim Sremskoj Mitrovici, a Kosjerić i Užice zbog nezavidnog geografskog položaja tradicionalno imaju loš kvalitet vazduha.

Foto: Vojvodina Info

Današnje podatke potvrdio je i Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe stavivši Beograd u narandžastu zonu, ali bez preciznih podataka o meri zagađenja.

Prema tom sajtu, kvalitet se ocenjuje kao odličan – zelena zona, dobar – žuta, prihvatljiv – narandžasta, zagađen – crvena i jako zagađen – ljubičasta.

Tegobe su moguće kod osetljivih grupa. Takođe stari, deca i osobe sa oboljenjem srca i pluća treba sa posebnim oprezom da borave na otvorenom, te da obrate pažnju otežava li im se disanje, pojačava li se kašalj i da, eventualno, kontaktiraju lekara.

 

Izvor: Novosti