Šta kažete na ovo? – Skupa odeća od smeća

smeće
Smeće, frontal.ba

Šta u Kini rade sa starom garderobom? Ima onih koji je daju onima kojima je potrebna, drugi bi da je ukradu, a treći da od nje naprave poželjne modne artikle. Na kraju, ima i onih koji od starih plastičnih flaša prave skupe kapute.

Pored toga što volonteri preuzimaju staru odeću iz kontejnera za prikupljanje koju delom doniraju, ostatak nose u reciklažni deo.

„Više od 80 odsto onoga što prikupimo je kvalitetna garderoba koju ćemo pokloniti, a ostalo će biti reciklirano“, kaže volonter sa Univerziteta Lijaoning, za tradicionalnu kinesku medicinu.

Ipak, ne završe sve donacije u rukama onih kojima je odeća stvarno potrebna. Deo prikljupljenog završi kod onih koji vešto umeju da tu odeću pretvore u nove modne dezene.

Prema rečima menadžera volonterske organizacije, borba sa hijenama koji žele da preuzmu ono što je namenjeno ugroženima u korist pravljenja novih modnih komada, je svakodnevna.

Često zatičemo kontejnere za odeću koji uopšte nisu deo naše ili bilo kakve volonterske organizacije, napominje on. Takođe dodaje da; ima onih koji žele da apliciraju kako bi postavili svoje kontejnere za prikupljanje odeće, a ne dele istu ideju o pomoći onima kojima je to najpotrebnije.