Šta još može da vas izujeda tokom noći, a nije pauk ili komarac

Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com

Ukoliko se probudite sa svrabom, a na koži primećujete ujede koji ne liče na one od komarca, dermatolozi kažu da je možda u pitanju ujed jedne vrste grinja.

Postoji mnogo vrsta grinja, a neke žive u prirodi, pa čak i u vodi. Nisu sve mikroskopski sitne, razlikuje im se čak i boja.

Da biste spazili malu štetočinu koja je odgovorna za svrab i crvenilo kože biće vam potrebna lupa jer su veoma sitne. Imaju dlakavo telo i šest nogu, a boja im se kreće u rasponu od narandžaste do crvene. Kada se najedu, postaju žućkaste. Najčešći domaćini su im sitni sisari, ptice i reptili, ali ako naiđu na ljude, mogu se zakačiti i za njih. Nakon što probiju kožu, putem ugriza u nju ubacuju svoju pljuvačku. Enzim koji se nalazi u njoj oštećuje kožu, pa se grinja može nesmetano hraniti. Toskične supstance koje su ušle u telo čoveka dovešće do dermatitisa i svraba.

Na sreću, grinje se, za razliku od krpelja, na koži ne zadržavaju predugo. Verovatno nećete ni biti svesni da ste im bili domaćin. Nakon ujeda, na koži će ostati mala crvena tačka koju možda nećete ni primetiti. Ako ujeda bude više, svrab će biti veći, a koža će biti istačkana.

Kod ljudi sa osetljivom kožom, u naredna 24 sata se može javiti nesnosan svrab, a područje ujeda može postati upaljeno. Za utehu je to što ova vrsta grinje ne predstavlja veliku opasnost po zdravlje. Dovoljno je namazati neku kremu protiv ujeda insekata koja će ublažiti svrab i problem će biti rešen.

Ne zaboravite da grinje koje grizu (chiggers) nisu one koje izazivaju alergijsku reakciju i dovode do problema sa disanjem. Ove prve naći ćete u šumama i parkovima, pa je zato preporučljivo da pre izlaska u prirodu na telo nanesete neki repelent.

Izvor: lepotaizdravlje.rs