Šta bi trebalo da jedete ako želite da poboljšate pamćenje

(Foto: Pixabay/PublicDomainPictures)
Oglas

Jeste li znali da se mozak razvije do čak 80% do treće godine života, a da do pete godine on dostigne svoj puni kapacitet? U eri modernizacije činimo mnoge greške koji smanjuju funkcije mozga, a da nismo ni svesni koliko one utiču na pamćenje.

Neke od grešaka su nedostatak sna i vežbe, prekomerna upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, kao i naravno, ishrana. Ona i te kako ima igra značajnu ulogu u optimalnom funkcionisanju mozga, piše portal Hayat.ba.

Namirnice koje treba da uvrstite u ishranu su:

Spanać

Svi znamo da je spanać, između ostalog, najbolji izvor gvožđa, a takođe je i jedan od najbogatijih izvora magnezijuma i folata. Oni nam pomažu da zadržimo kognitivne funkcije.

Žumance

Mnogi kritikuju prečesto konzumiranje žumanca jer povećava nivo holesterola. Međutim, znate li da je ono naročito bogato vitaminima D i B12, magnezijem i cinkom koji ne samo da poboljšavaju sposobnost pamćenja, već i štite od ozbiljnih neuroloških bolesti kao što je npr. Alchajmerova bolest?

Jogurt

Univerzitet u Kaliforniji je sproveo istraživanje o ženama koje dvaput dnevno konzumiraju jogurt i primećeno je poboljšanje u radu njihovih mozgova. Jogurt je probiotik koji poboljšava rad creva, a odavno je poznato da postoji direktna veza između rada mozga i creva.

Riba

Riba je puna joda, selena i zdravih masti. Oni predstavljaju izuzetno korisnu hranu za mozak zato što poseduju stvari potrebne za razvoj moždanih funkcija.

Orasi

Simpatično je što orah izgledom podseća na mozak. Orasi su bogati izvor omega 3 masnih kiselina i polifenola koji smanjuju oksidativni stres i upale.

(eKapija.com)

android aplikacija
Previous articlePet vitamina i minerala na koje treba obratiti posebnu pažnju zimi
Next articleZašto je sve više krava u Banatu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here