Srpsko oružje veoma traženo na Bliskom istoku

SHARE
Vojska Srbije
Vojska Srbije/Foto: Ministarstvo odbrane
vojvodinainfo

Fabrike srpske vojne industrije izgleda da sve bolje posluju na Bliskom istoku, s obzirom da više od trećine izvezenog naoružanja i vojne opreme odlazi u UAE i Saudijsku Arabiju.

Portal Balkanska bezbednosna mreža, podaci o prometu naoružanja i vojne opreme pokazuju da su u 2017. na prvom mestu po vrednosti izvoza bili UAE, na drugom Sjedinjenje Države a na trećem Saudijska Arabija.balkansec.net

Ukupno 36 odsto prodatog naoružanja otišlo je u Emirate i Saudijsku Arabiju a Srbija je, osim svog oružja, na Bliskom istoku prodavala i oružje koje dolazi iz Hrvatske, Mađarske i drugih susednih zemalja.

Prema izveštaju, Srbija je UAE dostavila višecevne lansere raketa i stotine minobacača u kalibru 82 i 60 milimetara, dok je u Saudijsku Arabiju otišlo više hiljada raketa 122 milimetra, zatim višecevni lanseri, ručni bacači, minobacači ali i teški mitraljezi, puškomitraljezi i automatske puške.

Takođe po zvaničnim podacima uvezeno je u Srbiju 50 oklopnih transportera iz Mađarske. Radi se o vozilima OT-64 SCOT koja su preko firme iz Srbije izvezena dalje u Saudijsku Arabiju.

U julu ove godine objavljen je izveštaj za 2017. godinu. – piše na portalu balkansec.net

vojvodinainfo