Srpski monasi iz Dečana donirali hranu i novac žrtvama zemljotresa u ALBANIJI

Visoki Dečani, Foto: Wiki

Po blagoslovu Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i igumana Save, dečanski monasi protosinđel posetili su juče pravoslavnu braću i sestre u Draču i Tirani koji su ovih dana u teškim okolnostima zbog nedavnih razarajućih zemljotresa, objavljeno je na sajtu manastira Dečani.

Naši monasi su im uručili pomoć u novcu i namirnicama, jer se u prostorijama Manastira i Akademije svakodnevno hrani i boravi više od 200 ljudi i dece (i hrišćana i muslimana) koji su zbog zemljotresa ostali bez krova nad glavom. Naši monasi su preneli solidarnost pravoslavnih hrišćana Eparhije Raško-prizrenske. Inače dva dana nakon razornog zemljotresa poruku solidarnosti uputio je Njagova Svetost Patrijarh Srpski Irinej. Poruku solidarnosti uputio je i Episkop Raško-prizrenski Teodosije, koji je pokrenuo širu akciju pokretanja humanitarne pomoći, koja će, ako Bog da, uskoro biti upućena za narod Albanije – navodi se u saopštenju.

U Tirani je naše monahe primio arhiđakon Spiro Topandža i pokazao im gradske hramove i pravoslavni centar sa igraonicom za decu u kojem se o deci brinu pravoslavni volonteri. Svi su izrazili veliku zahvalnost za našu brigu i molitve za njihovu Crkvu i narod. Bilo je predviđeno da ih primi i Arhiepiskop Anastasije, ali on je u to vreme bio zauzet zbog posete Mitropolita Amfilohija koji je lično doneo pomoć iz Mitropolije Crnogorsko Primorske, prenosi Telegraf.rs