Srpska tamjanika, dalmatinska vugava i istarska malvazija u jednoj boci

Photo by Maria das Dores on Unsplash

Dalmatinska vugava, istarska malvazija i srpska tamjanika u jednoj boci! Ova sasvim neočekivana kupaža nosi naziv Adria bela 2020. Premijerna etiketa somelijera Stevana Karića, koji je odlučio da se oproba i kao proizvođač vina.

– Obilazeći velike vinske regije Evrope shvatio sam da sve one imaju svoje regionalne kupaže i poželeo sam da napravim jedno naše regionalno vino. Imamo isti jezik, istu muziku, mnogo nam je stvari zajedničko, pa hajde da imamo i ovo zajedničko vino – govori Karić i dodaje da ono ima sasvim konkretnu publiku.

– Pristojni i normalni ljudi sedamdetetih godina prošlog veka uživali su na splitskoj rivi, na budvanskoj rivijeri. Njihova deca su naša ciljna grupa – govori tvorac vina Adria bela 2020.

Stevan Karić kaže da je ovo vino vrlo aromatično, sveže, finih kiselina sa izraženom mineralnošću, i da je vrlo srećan zbog toga što je grožđe za vino došlo sa Fruške gore, sa 45. paralele severne geografske širine koja spaja čuvene vinske regije sveta. Jedan deo grožđa dolazi iz vinograda vinarije Komuna u kojoj Stevan radi u prodaji, a grozdovi za Adriju belu nabavljaju se i u Čereviću i Rivici. Vino se pravi fermentacijom samotoka sve tri sorte: vugava i tamjanika zajedno fermentišu, a malvazija im se pridružuje naknadno. Rezultat je, kaže Karić, vino istančane aromatike koje odlično prati hranu delikatnog ukusa.

– Vino se odlično uklapa sa morskim plodovima, ribom, kremastim sirevima koji se lepo slažu uz njegove kiseline, i sa vegetarijanskom hranom – preporučuje Karić.

Nakon vina Adria bela, u planu je i stvaranje kupaže Adria crvena, koja će takođe biti regionalno vino, stvoreno od prokupca, plavca malog i vranca.

 

Vino & Fino / eKapija