SREMSKA MITROVICA: “Grad i selo, ogledalo napretka i solidarnosti” – Rasveta za sva sela

Projekat “Grad i selo, ogledalo napretka i solidarnosti”

Grad Sremska Mitrovica i sva sela koja mu pripadaju u narednih par meseci dobiće kompletno novu led uličnu rasvetu.

Posao zamene starih svetiljki novim biće odrađen u okviru projekta javno – privatnog partnerstva koji su sklopili lokalna samouprava i konzorcijum dve firme – „Esco Elios“ iz Novog Sada i „Keep light“ iz Beograda.

Radovi su nedavno startovali u Šašincima i Jarku i do sada je, prema rečima načelnika Gradskeuprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslava Jokića, završen veći deo posla, odnosno oko 70% postojećih svetiljki je zamenjeno.

Nakon ova dva sela radovi su se preselili u sam grad.

“U Šašincima i Jarku već je dosta urađeno, sada se izvode radovi i u gradu, a potom se opetprelazi na sela. Svetiljke koje se postavljaju se razlikuju od ulice do ulice, negde gde su one šire, na bulevarima i slično biće postavljene jače sijalice, koje više i troše, u manjim ulicama će biti i slabije, što je i logično”, kaže Jokić.

Cilj je, objašnjava načelnik, svakako smanjiti celokupnu potrošnju električne energije i troškove, što će se i postići zamenom starih živinih i natrijumskih svetiljki, novom led rasvetom.

Sve ukupno predviđeno je da projekat traje 12 godina, a da se finansira upravo i samo iz
ostvarenih ušteda električne energije. Za vreme trajanja projekta partner je zadužen za
održavanje javne rasvete i garantuje za uspravnost iste.

“Mi u narednih 12 godina nećemo imati troškove na ime održavanja javne rasvete i ono što je najbitnije u roku od nekih mesec i po dana grad i sva sela će konačno imati kompletno ispravnu i funkcionalnu javnu rasvetu”, rekao je načelnik.

Predsednici mesnih zajednica Šašinci i Jarak ističu da su vrlo zadovoljni projektom, jer do sada su se često javljali problemi sa javnom rasvetom, koje ponekad nije bilo moguće rešiti u kratkomvremenskom roku, te su pojedini delovi ulica u selima bili u mraku.

Tekst je napisan u okviru projekta “Grad i selo, ogledalo napretka i solidarnosti” koji finansira Grad Sremska Mitrovica.

(VojvodinaInfo)