SRBIJO SREĆAN VIDOVDAN! – Ovo su verovanja našeg naroda za Vidovdan

Vidovdan je veoma značajan praznik za Srbe i mnoge hrišćane. U nekim delovima Srbije za praznik Vidovdan postoje različiti običaji i verovanja koja se poštuju.

Vidovdan je od velike važnosti za našu istorijsku prošlost, vezuje se za mnoge običaje, a o svemu ovome pročitajte više u nastavku članka.

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum.

Сродна слика

Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara (1371—1389) i tzv. propast Srpskog carstva, pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka 20. veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

Srpski običaji za Vidovdan

Dan za dodelu đačkih knjižica,neko odličan, a neko na polaganje.

Vidovdan je za neke roditelje dan kada će biti ponosni na svoju decu – praznik za uspeh, a za one malo lošije ključni dan. Tradicionalno se u srpskim školama na Vidovdan dele đačke knjižice, sumiraju utisci završene školske godine, nagrađuju najbolji i na polaganje šalju najlošiji učenici. Neke od osnovnih škola Vidovdan obeležavaju kao školsku slavu pored Svetog Save.

Vidovdan praznik za oči – dan kadvidovdan vidovičicaa se veruje da će svetac i praznik pomoći u lečenju očiju. Jedan od najzastupljenijih običaja jeste da se uveče uoči Vidovdana ili ranom zorom na Vidovdan beru cvetići ili trava Vidovčica.

Vidovčica se potom potapa u posudu sa izvorskom ili bunarskom hladnom i bistrom vodom. To rade žene obično, a u nekim krajevima smatra se da to treba da urade udavače. Ujutru se svi članovi porodice umivaju tom vodom i travom, prvo uzmu Vidovčicu protrljaju oba oka, a onda se vodom iz posude umiju. To se radi da bi oči bile zdrave i videle bistro, kao što je izvorska voda bistra.

Praznik za udavače. – Pored upotrebe Vidovčice za obrede vezane za vid, nju u pojedinim krajevima Srbije devojke koriste za predviđanje. Veruje se da trava Vidovčica na praznik Vidovdan može pomoći u proricanju budućnosti. Naime, udavače uveče uberu ove cvetiće, stave ih pod jastuk i veruju da će usniti momka za koga će se udati, a pre toga izgovoraju: „O moj Vide, viđeni, o moj dragi suđeni, ako misliš jesenas da me prosiš, dođi večeras, u prvi sanak na sastanak.“ – piše portal Framia.rs