Srbiji objavljen kulturni rat: Cilj je zatiranje nasleđa i nužna je mobilizacija

Foto : Eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska

Albanski dokumentarni film „Kako je Srbija pljačkala istoriju Albanaca?“ školski je primer zloupotrebe prošlosti. Srbiji je objavljen kulturni rat i traje borba za zatiranje srpskog nasleđa u kojoj albanski šovinisti nisu usamljeni – isto se događa u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Nužna je mobilizacija srpskih institucija.

Ovo upozorava za Sputnjik istoričar Miloš Ković povodom novog filma iz serijala „Koreni Albanaca“ čiji je autor albanski novinar Marin Mema, a koji se emituje na albanskoj Top TV. Film je posvećen navodnom vekovnom planu Srba da ponište sakralnu istoriju Albanaca, a povodom tih brutalnih falsifikata reagovalo je Ministarstvo za kulturu Srbije.

Dok je, kada se govori o Crnoj Gori, Hrvatskoj ili BiH, reč o, kako Ković napominje, bivšim Srbima kojima je potrebna potvrda pravednosti prelaska u drugi identitet, kada je u pitanju falsifikovanje istorije koju sprovode albanski šovinisti, treba razumeti da genocid nad srpskim narodom koji su počinili sada prati pokušaj kulturnog zatiranja svakog traga Srba na Kosovu i Metohiji.

Srbiji objavili kulturni rat

Polemisati sa besmislenim tvrdnjama iznesenim u filmu, prema Kovićevim rečima, nema smisla.

„Ali, itekako ima smisla mobilisanje našeg društva i kulturnih institucija, Ministarstvo kulture, SANU i drugih institucija u odbranu onoga što je naše. Ne možemo da okrećemo glavu na drugu stranu i da odmahujemo rukom zato što iza ovog filma stoji ozbiljna podrška. Koliko sam mogao da vidim, reč je uglavnom o Albancima iz SAD. To su lobističke strukture koje ne treba potceniti“, kaže Ković.

Srbi su, prema navodima Meminog filma, počev od Stefana Nemanje, prisvajali albanske hrišćanske bogomolje, jer, po njemu, Albanci su autohtono balkansko stanovništvo – Iliri.

Srbi su preuzimali albanske crkve, kao što su Gračanica, Bogorodica Ljeviška ili Dečani (koje je gradio Albanac iz Kotora), nasilno slovenizovali imena stanovnika, otimali katoličke bogomolje… Uz to, da pomenemo još jedan detalj, gospodar Zete Đurađ Balšić, za Memu i njegove sagovornike je Albanac po imenu Đerđ Balša.

(Izvor: FB Miloš Ković – SuptnjikVesti)