Srbija uzima zajam za unapređenje brzog interneta u selima

društvene mreže
pixabay
Oglas

Srbija planira da uzme zajam od 100 mil EUR kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat uvođenja širokopojasnog intreneta u ruralnim predelima.

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu (projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima 2) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Svrha projekta je pomoć Srbiji u ubrzanju razvoja brzih širokopojasnih mreža u belim zonama (bez pristupa širokopojasnoj mreži) širom ruralnih područja, sa fokusom na škole kao pristupne tačke i prioritetne korisnike ruralnih širokopojasnih mreža.

Plan je da se što većem broju seoskih naselja obezbedi konekcija brzine od najmanje 100 megabita po sekundi (Mbps). U naseljima u kojima nema škole kao pristupne tačke biće korišćene druge javne ustanove.

Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija procenjuje da će preko 90% pristupnih tačaka uključenih u Projekat biti seoske škole.

Banka će finansirati projektovanje i izgradnju širokopojasne infrastrukture koja će povezivati 1.200 škola i javnih ustanova u Srbiji sa postojećom širokopojasnom infrastrukturom.

Pod kojim uslovima se Srbija zadužuje?

– rok za završetak projekta je 31. decembar 2025. godine;

– zajam se isplaćuje u dve dve tranše, a obe u iznosu do 50 mil EUR;

– period dospeća zajma je do 15 godina, uključujući period početka do tri godine nakon čega će početi isplata glavnice zajma u 24 jednake polugodišnje rate;

– prvi datum otplate zajma je 22. decembar 2024, a poslednji 22. jun 2036. godine;

– primenjivaće se varijabilna kamatna stopa jednaka referentnoj kamatnoj stopi- šestomesečni EURIBOR, uvećanoj za fiksnu maržu od 1%, uz mogućnost da se kamatna stopa fiksira ako se proceni da je to povoljnija opcija sa stanovišta upravljanja javnim dugom;

– predviđena je mogućnost prevremene otplate, kao i otkazivanja zajma, u minimalnom iznosu od 1 mil EUR

– upisna provizija po stopi od 1% ukupnog zajma (1 mil EUR) plaća se jednokratno banci iz sopstvenih sredsatava zajamoprimaca i iznosiće 500.000 EUR za prvu i 500.000 EUR za drugu tranšu,

– stopa provizije na nepovučeni deo zajma iznosi 0,5 odsto na godišnjem nivou.

Digitalna pismenost

Ugovor predviđa i obavezu Srbije da, preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomuniikacija (MTTT), radi sa konsultantima i drugim relevantnim državnim i lokalnim organima na razvoju i primeni programa obuke o digitalnoj pismenosti i informisanja zajednica u ruralnim područjima.

Potrebno je obezbediti da najmanje 4000 pojedinaca (uključujući 2000 žena) prođe osnovnu obuku o digitalnoj pismenosti, a da najmanje 500 ljudi bude obučeno za korišćenje e-uprave u regionima koji su obuhvaćeni projektom.

Projekta je deo veće inicijative i predstavlja nastavak Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima potpisanog 30. decembra 2020. godine, koji je obuhvatio 600 naselja.

(eKapija.com/Nova ekonomija)

android aplikacija
Previous articleNajtužnija slika koju ćete videti danas
Next articleKako telo reaguje ukoliko svaki dan jedete ovaj mlečni proizvod

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here