Srbija uvozi radnu snagu iz Bangladeša – Hoteli u Srbiji bez radnika

Pixabay
Oglas

Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) zatražiće od Vlade Srbije novu pomoć za prvih pet meseci ove godine jer gostiju nema. Kako navodi ovo udruženje, hotele je napustilo 6.300 radnika, pa će morati da ih „uvoze“, a jedan od hotela već pregovara da ih dovede iz Bangladeša.

Direktor HORES-a, Georgi Genov, rekao je danas za Betu da će se od Vlade Srbije zatražiti nastavak pomoći za hotele čiji je promet manji od 30% u odnosu na period pre pandemije.

– Tražićemo pomoć za prvih pet meseci ove godine u istom iznosu koji su hoteli dobili prošle i ove godine, odnosno 350 EUR po ležaju i 150 EUR po sobi – rekao je Genov.

Dodao je da će hotelima biti otežano poslovanje, a već jeste, iako je trenutno mali broj gostiju, zbog nedostatka radnika koji su napustili taj sektor, pa da menadžment jednog hotela na poznatoj turističkoj destinaciji pregovara o „uvozu“ radnika iz Bangladeša.

Genov je rekao da anketa o popunjenosti hotela na dan 21. maj ne samo da pokazuje trenutnu slabu popunjenost, nego da ne nagoveštava da će se, uprkos smirivanju pandemije, stanje popraviti i tokom leta.

Prema anketi koju je HORES nedavno sproveo, prosečna popunjenost 35 hotela u Beogradu 21. maja 2021. bila je 32%, a stanje potvrđenih rezervacija na taj dan za jun je 8,7%, za jul 18,7% i za avgust 4,8%.

U četiri hotela na Kopaoniku prosečna popunjenost bila je 0,5%, a stanje potvrđenih rezervacija pet odsto, za jul 8,7% i za avgust 12,5%.

Bolja popunjenost hotela nije ni na poznatim destinacijama kao što su Vrnjačka Banja ili Zlatibor, gde su se za vreme pandemije mnogi građani odmarali.

U osam hotela na Zlatiboru prosečna popunjenost na dan 21. maj bila je 38,8%, a stanje potvrđenih rezervacija za jun je 11,1%, a nije ih bilo za jul i avgust.

Hotelijeri u gradskim sredinama su iz trećeg paketa državne pomoći za ublažavanje posledica pandemije u ovoj godini dobili 350 EUR po ležaju i 150 po sobi, kao i prošle godine, i još jednu minimalnu zaradu za zaposlene, pored tri polovine tog iznosa koji su dobili svi radnici čiji su poslodavci zatražili tu pomoć.

Genov je rekao da je finansijsko stanje hotela u unutrašnjosti još teže i da od ukupno 445 hotela u Srbiji radi 290, a da je 45 propustilo mogućnost da zatraži pomoć.

 

(eKapija.com)

android aplikacija
Previous articleIzmenjena uredba o otuđenju i davanju u zakup zemljišta u javnoj svojini
Next articlePREMINUO NOVICA ZDRAVKOVIĆ: Brat Tome Zdravkovića umro u bolnici!